8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Cumizás | Egy logopédus szemével

A kisbabák ösztönösen szeretnek cumizni, mivel ez egy természetes reflex a születésüktől fogva. A csecsemők szopási reflexe már az anyaméhben megmutatkozik, számtalan ultrahang felvételen láthatjuk, hogy a magzat édesdeden szopja az ujját. Ennek reflexnek köszönhető, hogy születés után a kisbaba táplálékhoz tud jutni. A cumizás közben felszabaduló endorfinok, azaz boldogsághormonok nyugtatólag hatnak a kisbabára, nyugalmat és elégedettséget nyújt a kisbabák számára. Továbbá a cumizás segít csökkenteni a fájdalmat és a stresszt, illetve segíthet nekik megtalálni az elalváshoz szükséges pihentető állapotot. Érdekesség, hogy a cumizás még a bölcsőhalál kockázatát is csökkentheti.

Fontos megjegyezni, hogy minden kisbaba más, és nem minden csecsemő kedveli a cumit. Néhány csecsemő lehet, hogy nem érzi kényelmesnek a cumizást, idegennek érzi azt és csak édesanyja mellén tud megnyugodni. Figyeld meg gyermeked és az ő igényeihez alapján vessétek be a cumit, ha szükséges.

Cumizás - egy logopedus szemével (4)

A cumizás lelki okai

A cumizás lelki okai több tényezőre vezethetők vissza. Egyrészt a szopó reflex egy veleszületett reflex, amely igényüket a gyermekek ki akarnak elégíteni, így sokan cumiznak vagy szopják az ujjukat. A csecsemők cumizás közben nyugalmat és biztonságot érezhetnek, segíthet a gyermeknek érzelmi ingerekkel való megbirkózásban és stressz csökkentésében. A cumizás közben felszabaduló endorfinok, vagy boldogsághormonok nyugtató hatást fejtenek ki a kisbabára, amelyek hozzájárulhatnak az önnyugtatáshoz és az elalváshoz. A szopás közbeni ismétlődő mozgás és a cumi jelenléte segíthet a kisbabának elaludni és az alvási fázisban maradni.

Akár azt is megfigyelhetted, hogy a nem cumizó kisgyermeked szívesen kipróbálja a cumit, ha azt látja, hogy más gyerekek csócsálják a cumit. Ez egy teljesen természetes! A gyerekek utánozzák társaikat.

Fontos megérteni, hogy a cumizás lelki okai összetettek lehetnek, és minden gyermek más-más módon reagál a cumira. A cumizás természetes és normális része lehet a csecsemők fejlődésének, és sok esetben nem okoz problémát. Azonban, ha aggódsz a cumizás hatásával kapcsolatban vagy nehézségek merülnek fel, mindig érdemes konzultálni a gyermekorvossal vagy szakemberrel, aki segíthet a helyzet megértésében és az esetleges problémák kezelésében.

A cumizás logopédus szemmel

A cumizás előnyeiről, hátrányairól, a beszéd kialakulására való hatásáról Ludvigné Szalai Enikő konduktor tanító, logopédus, szakvizsgázott fejlesztő-differenciáló pedagógussal beszélgettünk.

 

„Ha eljön az óvodai beiratkozás időpontja, akkor sok kisgyermekes család szembesül azzal a ténnyel, hogy az otthoni kisbaba kort felváltja a kisgyermekes időszak.

A születés után viszonylag hamar kiderül, hogy a kis újszülött milyen természetű. Nyugodt, eszik, alszik típusú, vagy inkább sírós, hasfájással küzdő „többemberes” baba. Sok csecsemő megtalálja az ujját, így akár csak az elalváshoz vagy önmaga számára megnyugvást keresve, szopni kezdi, hiszen ez egy velünk született reflex. Ők sokszor a mászás és a felülés utáni kétkezes játék során maguktól elhagyják ezt a szokást.

Más kisbaba nem szereti, vagy a szülők szerint nem higiénikus az ujjszopás, ilyen esetekben még az anyatejjel táplált csecsemők is kapnak cumit, hogy könnyebben tudjanak megnyugodni, elaludni.

A szoptatás elhagyásakor, kistestvér születésekor is lehet, hogy segít a cumi.  Ugyanakkor a hosszas, kétéves kor utáni cumizást már semmilyen szempontból nem tartják helyesnek a szakemberek.

A cumizás hátrányai

A reklámok által fogszabályzósnak hirdetett cumik is elmozdítják a nyelvet, aminek nyugalmi állapotban a felső fogsor mögött területen kellene pihenni. Ehelyett lent az alsó fogsor mögött lenyomva lesz, ami később beszédhibákhoz, nyelvlökéses nyeléshez, hosszú távon pedig csak fogszabályzó orvosok által korrigálható fogászati rendellenességekhez vezet. A folyamatos nyáltermelődés miatt gyakoribb a szájüregi fertőzés és a fülbetegségek előfordulása is.

 

Mit is lehet tenni, hogy ha már a gyermek cumizik, akkor minél hamarabb, lehetőleg az óvoda kezdetére, el tudja hagyni ezt a szokást?

Először is legyen a cumizásnak helye és ideje a gyermek napirendjében. Kössük az elalvás előtti rituálékhoz és lehetőség szerint ne folyamatosan legyen a szájában.  Nappal a játék és séta közben próbáljuk meg elhagyni a cumit, és figyeljük arra is, hogy ne beszéljen cumival a szájában, mert ez rontja a hangképzését.

Ha átalussza az éjszakát, akkor elalvást követően is vegyük ki a kiságyból, hogy ne automatikusan nyúljon a cumi után.

Búcsúzzunk el tőle! Sok településen van már cumifa, ahová fel lehet akasztani a régi cumit. Oda lehet adni egy mese keretében a pici babáknak, húsvéti nyuszinak, télapónak, cumi tündérnek is, ha nyitott rá a kisgyerek, vagy el lehet cserélni valamilyen vágyott ajándékra.

Lehet, hogy lesz néhány nyűgös pillanat, sírósabb este, viszont nyer vele a gyermek egy egészségesebb szájüreget és fogsort, ami a beszédfejlődésben is segíti.”

Cumifa a Nyíregyházi Állatparkban
Cumifa a Nyíregyházi Állatparkban

Hogyan szoktasd le gyermeked a cumizásról?

A cumizásról való leszoktatás folyamata gyermekenként eltérő lehet, mivel minden gyermek egyedi és más ütemben fejlődik. Az alábbiakban néhány általános javaslatot találsz, amelyek segíthetnek a cumizásról való leszoktatásban:

 

Válassz megfelelő időpontot. Válassz olyan időpontot a cumizásról való leszoktatáshoz, amikor a gyermeked érett és készen áll a változásra. Például, várj addig, amíg stabilabb alvási rutinja alakul ki, vagy amikor kevésbé függ a cumitól a nyugalmához.

 

Fokozatos elvonás. Kezdj a cumizás fokozatos csökkentésével. Például, korlátozd a cumizást csak az alvási időkre vagy az éjszakai alvásra. Ezután fokozatosan csökkentsd a cumi használatát egyre rövidebb időkre, vagy korlátozd csak a különleges alkalmakra.

 

Helyettesítsd a cumit. Kínálj alternatívákat a cumi helyett. Keressetek együtt más eszközt arra, hogy megnyugodjon a gyermek a számára kellemetlen helyzetekben. Például egy puha játék, rongyi, nyugtató dal éneklése stb. Fontos, hogy a gyermek választhassa ki a számára megfelelőt, így érezheti, hogy ő is részt vesz a döntésben.

Cumizás - egy logopedus szemével (2)

Beszéljetek róla. Ha a gyermek már elég nagy, kommunikálj vele a cumi elhagyásáról. Magyarázd el neki, hogy egy nagylánynak/nagyfiúnak miért nincs már szüksége a cumira. Legyél pozitív, támogató, hogy úgy érezze, biztonságban van, nálad is megnyugvásra találhat.

 

Játsszátok el. Kisgyermeked a játék, szerepjáték segítségével tudja legjobban feldolgozni az őt ért nehézségeket, traumákat. Játsszátok el a játék babák segítségével, hogy milyen érzés cumi nélkül tölteni a napot, cumi nélkül elaludni. Hogyan tudja cumi nélkül megnyugtatni magát a játék baba, plüss állat.

 

Legyél türelmes. A cumi elhagyásának időszakában legyél türelmes és megértő. A cumizásról való leszoktatás nehéz lehet a gyermeked számára, így fontos, hogy támogasd és segíts neki.

 

Jutalmazás és dicséret. Jutalmazd és dicsérd a gyermekedet, amikor sikeresen veszi a cumi mentes napokat, cumi nélküli stresszhelyzeteket.  A pozitív megerősítés segíthet a cumizás elhagyásában.

 

Ez is érdekelhet

Minden gyerek jó?!| Gyermeknevelési könyv óvodapedagógus szemével

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

A bábozás pozitív hatásai a kisgyermekek fejlődésére

Kerekítő Évkerék | Kerekítő könyv

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Keress, találj, mesélj böngészősorozat – Ismerd meg!

A könyvek régóta az emberiség egyik legértékesebb kincsét képezik. A betűk sorai között elrejtett történetek, ismeretek és fantáziavilágok évezredek óta inspirálják, tanítják és szórakoztatják az olvasókat. A modern könyvkiadásban egyre újabb és izgalmasabb formákban jelennek meg a történetek. Az 1-6 éves korosztály számára az egyik legizgalmasabb és kreativitásra ösztönző, fejlesztő könyvkategória a böngésző könyvek.   […]

Íme a Gonge rugalmas karika | Ismerd meg

Ahogy arról korábbi bejegyzéseinkben is olvashattál, a Gonge mozgásfejlesztő eszközei, például az egyensúlyozó tölcsér, a lépőkő vagy éppen a rugalmas karika készletek nem csak intézményi felhasználásra alkalmasak. Ezek a termékek remekül kiegészíthetik az otthoni mozgásos játékokat, hiszen csodásan fejleszthetik a kognitív, érzelmi és fizikai képességeiket is.   Mi az a Gonge rugalmas készségfejlesztő karika? A […]

Irány az óvoda! Az elválás és a zene kapcsolata 

Az elválás megnyugtató eszköze a zene Az elválás kihívásokkal teli időszak lehet mind a szülők, mind a gyermekek számára. Az óvodába való beilleszkedés ideje különösen érzékeny lehet, mivel a kicsiknek meg kell birkózniuk az otthoni biztonság megszűnésének érzésével. Azonban a zene ereje olyan eszközt kínálhat, amely megkönnyíti az átmenetet és segíthet leküzdeni az elválás okozta […]

Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenka használatáról?

Szobatisztaságra nevelés   A szobatisztaságra nevelés napjainkban igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Hiszen a mai pelenkák szuper komfortosak, nagyon nedvszívóak így a gyermeket sokkal kevésbé zavarja a koszos pelenka, mint korábban. A komfortosság és a kényelem így kitolhatja a szobatisztává válás időszakát. Kecskemétiné Ujvári Hajnalka óvodapedagógus tanácsai szobatisztuló kisgyermekek szüleinek.   Hogyan érdemes belevágni […]

Mutat
Elrejt