8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

A gyermek fejlődése és fejlesztése minden szülő számára örök kérdés, mindennapos aggódás tárgya. Íme 10 tény, az UNICEF ajánlása alapján, amelyet tudnod kell kisbabádról.

 

A csecsemők születésüktől fogva látnak és hallanak.

Bár az újszülöttek látása folyamatosan fejlődik, már képes látni a gondozója arcát, és szeret reagálni a mosolyára és hangjaira. A gondviselő arca a legkedvesebb dolog a baba számára, amit látni akar. Mivel már magzati korban kifejlődik a hallás (általánosan elmondható, hogy a terhesség huszonegyedik hetétől kezdődően), fontos, hogy már a szülés előtt is beszélj hozzá. Hallja a hangodat és ismerkedjen vele. Ha figyelmes vagy, akkor azt is megtapasztalhatod, hogy különböző hangokra és zenékre különböző módon reagál.

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

A kisbabáknak következetes gondoskodásra van szükségük.

A csecsemők úgy kommunikálnak, hogy a gondozó legkisebb mozdulatára és hangjára, sőt szagára is reagálnak. Amikor a gondozó válaszol, a gondozó és a baba között olyan interakció alakul ki, mint egy tánc. Ez a különleges kapcsolat már az első napoktól kezdve kialakulhat a táplálás során. A baba biztonságosan “kötődik” ahhoz a személyhez, aki következetesen gondozza, és aki mellett biztonságban érezheti magát. Ez a kapcsolat vagy kötődés egy életen át tart.

 

A gyerekek kíváncsiak.

Már az első hónapoktól kezdve meg akarják tapasztalni, hogyan változtathatják meg és befolyásolhatják a körülöttük lévő embereket és dolgokat. A gyermekek a játékokon és közvetlen tapasztalataikon keresztül tanulnak, valamint megfigyelve és lemásolva azt, amit mások tesznek. A gyermek és környezete között folyamatos kölcsönhatás van, amely hatással van a gyermek fejlődésére.

10-teny-a-gyermek-fejlodesrol-amit-tudnod-kell-

A gyermekek sok mindent már egészen kicsi korukban megtanulnak.

Az agy a születés előtt és az élet első két évében fejlődik a leggyorsabban. A jó egészség, a megfelelő táplálkozás és a gondoskodás különösen fontos ebben az időszakban. Az emberi agy szerkezetének nyolcvan százaléka 0-3 éves kor között alakul ki, amely 5 éves korára eléri a 90 százalékot! Ugyanakkor a neuroplaszticitás folyamatán keresztül az agy folyamatosan változik és alkalmazkodik, amelynek hajtóereje a tanulás.

 

A gyermekeknek biztonságos környezetre van szükségük a tanulás során.

A gyerekek mindig új dolgokat fedeznek fel és új készségeket tanulnak. Tiszta, biztonságos és védett fizikai környezetre van szükségük, hogy játék és tanulás közben ne szenvedjenek sérüléseket és baleseteket. Több mint 200 millió 5 év alatti gyermek nem tud adottságainak megfelelően fejlődni, mert    nincsen számukra biztosítva a megfelelő környezet.

 

A gyermekek az első tudósok.

A játék sok lehetőséget ad a gyermek fejlődésére, hisz közben gondolkodik és problémát old meg. A gyermekek szinte mindenből tanulnak, akár a legegyszerűbb háztartási eszközök használata révén is. Adj például különböző méretű és anyagú edényeket és kanalakat, fakanalakat a kezükbe, meglátod, hogy mennyi ideig leköti őket. Úgy tanulnak, hogy próbálkoznak: összeütögetik őket, és felfigyelnek az eltérő anyagok keltette eltérő hangokra. Vagy éppen egymásba helyezik a különböző méretű edényeket, és fogalmat alkotnak a méretekről. De az is lehet, hogy csak nézegetik eltorzult arcképüket egy ideig egy fém edény által létrehozott „görbe tükörben”.  A játék valójában a gyermekek “munkája”.

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

A gyermek fejlődésének javítására tett erőfeszítések befektetésnek számítanak, nem pedig költségnek.

A gyermek fejlődés, a korai gyermekkori fejlesztés esetében a legfontosabb, hogy lássuk, tudjuk, hogy milyen terület(ek)en van lemaradva a gyermek, hol vannak hiányosságai. Nyilván az egyes családok anyagi helyzete nagymértékben befolyásolhatja, hogy milyen eszközöket, módszereket és szakembereket engedhetnek meg maguknak, mindenesetre érdemes tudni, hogy nemzetközi adatok alapján a gyermekkori fejlesztésre költött minden egyes dollár átlagosan nyolcszorosan térül meg. Ez a megtérülés számítás azt is mutatja, hogy minél fiatalabb a gyermek, a fejlesztésére fordított pénz annál nagyobb mértékben térül meg.

 

Figyeljünk oda a gyermekek mozgására, hangjaira és sírására.

A gyermekek azért kommunikálnak, hogy kifejezzék szükségleteiket. A csecsemők például úgy jelzik éhségüket, hogy nyűgösek lesznek, szopják a kezüket, vagy a fejüket a mell felé mozgatják. Ezeket a jeleket felhasználva a gondozó megtanulhatja felismerni, hogy a gyermek éhes, mielőtt a gyermek sírni kezdene. A figyelmes gondozó idővel az egyes sírások között is megtanul különbséget tenni, így egyre magabiztosabban és (szükség esetén) egyre gyorsabban tud reagálni gyermeke szükségleteire.

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

A gyermek fejlődését egyszerű, az életkornak megfelelő, otthon is könnyen elvégezhető tevékenységekkel lehet elősegíteni.

A csecsemők egészséges fejlődésének egyik fontos állomása a tárgyak követése. Ebben például úgy segítheted a kicsit, hogy felmutatsz neki (lehetőleg) egy színes tárgyat, ami felkelti az érdeklődését. A tárgy legyen olyan távolságra, hogy még ne érje el.  Amikor biztos vagy benne, hogy a gyermek látja a tárgyat, lassan mozgasd egyik oldalról a másikra, illetve fel-le előtte. Ezután vidd közelebb a tárgyat. Bátorítsd a kicsit, hogy nyúljon a tárgyért, és fogja meg. Dicsérd meg az erőfeszítéseit.

 

A baba hangjainak és gesztusainak másolása jó kommunikációs játékot indít el.

Csináld a következőt. Nézd figyelmesen a gyermekedet. Ha megmozdul, vagy bármilyen arcot vág, esetleg hangot ad ki, reagálj rá azonnal. Másold azt, amit ő csinál. Ha csak figyel téged, akkor te kezdeményezz. Mosolyogj, dúdolj neki, integess. Keltsd fel az érdeklődését. Még mielőtt a gyermek megtanulna beszélni, örömét leli abban, hogy hangjain és mozdulatain keresztül kommunikálhat veled.

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

 

Forrás: Az IDPDA (Developmental Development Association), az Európai Gyermeknevelési Szövetség: UNICEF-WHO Care For Child Development Participants Manual, 2012, ISBN 978 92 4 154840 3

Az eredeti cikket itt érheted el.

Fordította és szerkesztette: Kádár Zoltán

 

Ez is érdekelhet

Tehetséggondozás | Tehetséges a gyermeked?

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Keress, találj, mesélj böngészősorozat – Ismerd meg!

A könyvek régóta az emberiség egyik legértékesebb kincsét képezik. A betűk sorai között elrejtett történetek, ismeretek és fantáziavilágok évezredek óta inspirálják, tanítják és szórakoztatják az olvasókat. A modern könyvkiadásban egyre újabb és izgalmasabb formákban jelennek meg a történetek. Az 1-6 éves korosztály számára az egyik legizgalmasabb és kreativitásra ösztönző, fejlesztő könyvkategória a böngésző könyvek.   […]

Íme a Gonge rugalmas karika | Ismerd meg

Ahogy arról korábbi bejegyzéseinkben is olvashattál, a Gonge mozgásfejlesztő eszközei, például az egyensúlyozó tölcsér, a lépőkő vagy éppen a rugalmas karika készletek nem csak intézményi felhasználásra alkalmasak. Ezek a termékek remekül kiegészíthetik az otthoni mozgásos játékokat, hiszen csodásan fejleszthetik a kognitív, érzelmi és fizikai képességeiket is.   Mi az a Gonge rugalmas készségfejlesztő karika? A […]

Irány az óvoda! Az elválás és a zene kapcsolata 

Az elválás megnyugtató eszköze a zene Az elválás kihívásokkal teli időszak lehet mind a szülők, mind a gyermekek számára. Az óvodába való beilleszkedés ideje különösen érzékeny lehet, mivel a kicsiknek meg kell birkózniuk az otthoni biztonság megszűnésének érzésével. Azonban a zene ereje olyan eszközt kínálhat, amely megkönnyíti az átmenetet és segíthet leküzdeni az elválás okozta […]

Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenka használatáról?

Szobatisztaságra nevelés   A szobatisztaságra nevelés napjainkban igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Hiszen a mai pelenkák szuper komfortosak, nagyon nedvszívóak így a gyermeket sokkal kevésbé zavarja a koszos pelenka, mint korábban. A komfortosság és a kényelem így kitolhatja a szobatisztává válás időszakát. Kecskemétiné Ujvári Hajnalka óvodapedagógus tanácsai szobatisztuló kisgyermekek szüleinek.   Hogyan érdemes belevágni […]

Mutat
Elrejt