8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Minden gyerek jó?!| Gyermeknevelési könyv óvodapedagógus szemével

Minden gyerek jó?! Változzunk, hogy jobb szülők lehessünk – gyermeknevelési könyv

Így szól az egyik legújabb gyermeknevelési könyv címe. Talán nehéz elhinni és elfogadni, hogy valóban nekünk, a szülőnek kell változni azért, hogy gyermekünkön elérjük a „várva várt” nevelési eredményt.

Napjainkban egyre több szülő szembesül azzal, hogy a klasszikus, legtöbbünk által ismert büntetés/jutalmazás nevelési módszer kudarcot vall.

Dr. Becky szemlélete üde perspektívaváltást jelenthet mindannyiunk számára. Kiindulópontja, hogy meg kell értenünk gyermekünk érzelmi szükségleteit, amellyel pozitívan tudjuk formálni viselkedését. Sőt! Ezen túlmenően átalakíthatjuk az egész család viselkedését és formálhatjuk a családtagok közötti viszonyt is. Nevelési modellje nemcsak a gyermek fejlődéséről, hanem a szülők önfejlődéséről is szól. Olyan készségeket fejleszt, mint az érzelemszabályozás és az alkalmazkodóképesség.

A gyermeknevelési könyvből megismerkedhetünk olyan technikákkal, amelyek segítségével erősíthetjük a szülő-gyermek kapcsolatot. Számba veszi azokat a gyermekkori viselkedésproblémákat, amelyeknél úgy érezhetjük, hogy külső segítségre van szükségünk: testvérféltékenység, rivalizálás, dühkitörés, hazudozás, szorongás, önbizalomhiány.

minden gyerek jó gyereknevelési könyv

Dr. Becky által ismertetett stratégiák és módszerek segítségével megtanulhatunk másképp gondolkodni. Megtanulhatunk a gyermekünk számára megfelelő és biztonságos módon megbirkózni a nevelés kihívásaival.

Szakember mondja … Minden gyerek jó?! gyermeknevelési könyv

A gyermeknevelési könyvről, amely a New York Times sikerlistájának első helyén állt, Vecsei Brigitta óvodapedagógussal beszélgettünk.

Már a cím is az érzelmeinkre hat. Az érzelmeinkre, melyek vezérelnek minket. Gyerekként és szülőként egyaránt. Érdemes odafigyelnünk rájuk, hiszen jó tanáccsal láthatnak el nevelési kérdéseinkben.

Hogyan legyek jobb szülő, hiszen a legjobb tudásom szerint próbálok gyermeket nevelni?

Dr. Becky Kennedy olyan témákat és problémákat jár körbe gyakorlati tanácsokat adva, amikre mindennapjainkban megoldást keresünk. Praktikus, kézzelfogható és eredményességet hozó “kulcsok” gyermekünkhöz. Fontos megemlíteni, hogy ez a gyermeknevelési könyv nem a megszokott, száraz verzió. A sok-sok információt igen olvasmányos formában tálalják elénk. A könyv egy-egy fejezetének olvasása közben elkalandozunk, saját gyermekkorunk viharait újra megélve. Valóban saját tapasztalataink enyhítésére és szüleink nevelési hibáinak – vagy inkább kísérleteinek- tükrében megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb, letisztultabb, igazán gyermekközpontú szemléletet, amit beépíthetünk nevelésünkbe.

minden gyerek jó gyereknevelési könyv

Mert valóban igaz: Minden gyerek jó!

Ha benned is felmerültek már az alábbi kérdések, gondolatok:

A hazugság és könnyek, önbizalom fejlesztése…ismétlődő problémák a családoknál.
Mi az, amiben változnunk kell, változtatnunk lehet?
A fiam durva, a lányom nyafog mit csináljunk?

Az evési szokásaink mások, mint a hasonló korosztályú gyermekeké.
Van tanács ezekre a kérdésekre is?

 

Igen, a könyvben megtalálhatjuk rá a választ. Minden egyes kérdésre stratégiákat ajánl az írónő, aki nemcsak pszichológus és szakértő, de maga is szülő.

 

„Ne felejtsük el milyen volt gyereknek lenni, ismerkedni az ismeretlen világgal. Kérdezni és nem megkapni a választ.”

minden gyerek jó gyereknevelési könyv

Mi meghatározó a gyermeknevelésben?

A család! Az írónő a családi nevelés és a határok meglétének fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben írásában folyamatosan erősíti a szülő – gyermek kapcsolat elengedhetetlen kötelékét is.

Kinek ajánlom ezt a gyermeknevelési könyvet?

Fiatal szülőknek, akik most várják első babájukat és érdeklődve olvasgatnak a gyermeknevelés témakörben.

Szülőknek, akik megakadtak a gyermeknevelésben, újra és újra kudarcnak megélve kísérletezéseiket.

Pedagógusoknak, akik megújulni szeretnének, mert a kor változásainak és a gyermekek egyéni, sokszor embert próbáló viselkedéséhez új stratégiákat keresnek.

 

„Ne feledjük, a gyerekekhez tartozó kulcsok a mi kezünkben vannak, amellyel nyitogathatjuk őket. Ha megtaláljuk a megfelelőt hozzájuk, akkor csodát tehetünk.”

 

minden gyerek jó gyereknevelési könyv

Ez is érdekelhet

A Minden gyerek jó! című gyereknevelési könyvet itt tudod megvásárolni.

Szülőknek, pedagógusoknak szóló könyveinket itt találod.

10 tény a gyermek fejlődésről, amit tudnod kell!

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

Mi az a vasalható gyöngy? | A vasalható gyöngy fejlesztő hatásai

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Keress, találj, mesélj böngészősorozat – Ismerd meg!

A könyvek régóta az emberiség egyik legértékesebb kincsét képezik. A betűk sorai között elrejtett történetek, ismeretek és fantáziavilágok évezredek óta inspirálják, tanítják és szórakoztatják az olvasókat. A modern könyvkiadásban egyre újabb és izgalmasabb formákban jelennek meg a történetek. Az 1-6 éves korosztály számára az egyik legizgalmasabb és kreativitásra ösztönző, fejlesztő könyvkategória a böngésző könyvek.   […]

Íme a Gonge rugalmas karika | Ismerd meg

Ahogy arról korábbi bejegyzéseinkben is olvashattál, a Gonge mozgásfejlesztő eszközei, például az egyensúlyozó tölcsér, a lépőkő vagy éppen a rugalmas karika készletek nem csak intézményi felhasználásra alkalmasak. Ezek a termékek remekül kiegészíthetik az otthoni mozgásos játékokat, hiszen csodásan fejleszthetik a kognitív, érzelmi és fizikai képességeiket is.   Mi az a Gonge rugalmas készségfejlesztő karika? A […]

Irány az óvoda! Az elválás és a zene kapcsolata 

Az elválás megnyugtató eszköze a zene Az elválás kihívásokkal teli időszak lehet mind a szülők, mind a gyermekek számára. Az óvodába való beilleszkedés ideje különösen érzékeny lehet, mivel a kicsiknek meg kell birkózniuk az otthoni biztonság megszűnésének érzésével. Azonban a zene ereje olyan eszközt kínálhat, amely megkönnyíti az átmenetet és segíthet leküzdeni az elválás okozta […]

Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenka használatáról?

Szobatisztaságra nevelés   A szobatisztaságra nevelés napjainkban igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Hiszen a mai pelenkák szuper komfortosak, nagyon nedvszívóak így a gyermeket sokkal kevésbé zavarja a koszos pelenka, mint korábban. A komfortosság és a kényelem így kitolhatja a szobatisztává válás időszakát. Kecskemétiné Ujvári Hajnalka óvodapedagógus tanácsai szobatisztuló kisgyermekek szüleinek.   Hogyan érdemes belevágni […]

Mutat
Elrejt