8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

A bábozás pozitív hatásai a kisgyermekek fejlődésére

Talán nem is gondolnád, hogy a bábozás pozitív hatással van gyermeked szellemi fejlődésére. Életünk szerves részét képezik a színes mesefilmek, videós mondókák, a tv-k és az okoseszközök világa. Épp ezért tartják kiemelten fontosnak a pedagógusok és a gyermekpszichológusok, hogy a szülők rendszeresen bábozzanak gyermekeiknek, gyermekeikkel.

 

Fejlesztő játékunk, a báb

Fejleszti a beszédkészséget, kommunikációt, finommotorikát és a fantáziát

Nemcsak a meseolvasás, de a bábozás is jótékony hatással van a kisgyermek agyának fejlődésére, sőt a személyiségét is fejleszti.

A bábozás segítségével fejlődik a kicsik kommunikációja. Ahogy a gyermekünk képzelete száguld a bábozás és az önálló történetalkotás közben, csodálatosan fejlődik a szókincsük, a mondatalkotási képességük. Gyakorolhatja a helyes kiejtést, hanglejtést, a fogalmak és összefüggő kifejezések használatát. Bábozás közben megjelenhet a jó és a rossz, megismerkedhet a különböző elvont fogalmakkal, úgy mint a becsületesség, a jó győzelme a rossz felett stb.

A bábok mozgatásával fejlődik a gyerkőcök szem és kéz koordinációja, a finommotorikája. Az énekléssel és mondókázással pedig a ritmusérzéke.

kisgyermek_bábozik

Segít az események feldolgozásában

Egy félénk, visszahúzódó gyermek „elbújhat” a báb mögé, így magabiztosabbnak érezheti magát, hisz a báb lesz az ő tolmácsa a világ felé.

A gyerkőcöknek bábozás közben lehetőségük van eljátszani a velük történt eseményeket. Mesélés közben feldolgozhatja a napközben történt negatív eseményeket, a szituációból adódó feszültségeket. Figyeld meg, hogy miről bábozik csemetéd, mi történik velük a történet során, hisz így sok olyan információt is megtudhatsz, amit amúgy nem tud/mer elmondani otthon. A bábozás alkalmas az érzelmi defektusok kiegyensúlyozására – családi tragédia, szülők különválása.

kislany-báb

Érzelmi intelligencia fejlődése

Az események feldolgozása mellett fejleszti a képzeletet, az empátiát, hisz történet alkotás közben gyermeked belehelyezi magát egy szereplő helyzetébe, azonosul a történettel, beleéli magát.

Végül pedig… Ha gyermeked épp valamelyik dackorszakát éli, akkor érdemes kipróbálnod, hogy egy báb inti őt rendre, hátha rá jobban hallgat. 😊

Ha kedvet kaptál a bábozáshoz, válassz a kisebbeknek a cuki ujjbábos könyvek közül vagy a nagyobbaknak a bábkínálatunkból.

 

 

Ujjbábos lapozók a legkisebbeknek a Mórától

Ujjbábos Lapozók – A kisnyuszi

Hogyan telik Kisnyuszi napja? Nem is gondolnánk, milyen sok tennivalója van: ennivalót keresni, madárkával barátkozni, tesvérekkel játszani és mindeközben jó sokat ugrabugrálni. Persze egy ügyes Kisnyuszinak ez semmi! Az egyéves kisgyermek már örömmel lapozgatja a korának megfelelő könyveket, nézegeti a színes képeket, hallgatja az egyszerű kis történeteket, és nagyokat kacagva figyeli a bábjátékot. Könyvünk mindezt együtt nyújtja. Kisnyuszi kalandjait rögtön el is játszhatjuk a beépített ujjbáb segítségével. A könyvek böngészését nem lehet elég korán elkezdeni!

Ujjbabos_lapozok_kisnyuszi

Ujjbábos Lapozók – A kis rénszarvas

Mozgasd a bábot, segíts a kis rénszarvasnak, hogy minél hamarabb a Mikulás szánjához érjen!

ujjbabos-lapozok-kis-renszarvas

Melissa & Doug – Mancs Őrjárat Bábok

Kedvenc Mancs őrjárat mesefiguráidat már bábokon is viszont láthatod. A készlet segítségével rengeteg új kalandot élhettek át együtt, aminek csak a fantáziád szabhat határt. Játssz el egyedül vagy barátaiddal, családoddal egy felejthetetlen történetet a kedvenc meséd szereplőivel! Klasszikus kézre húzható kesztyűbábok mérete tökéletesen illeszkedik a gyerekek kis kezére, így saját maguk élhetik át a játékok nyújtotta örömöket.

Melissa&Doug_mancs_őrjárat_báb

Melissa & Doug – Vadállatok Bábok

Ez az állatkerti állatokat formázó kesztyűbáb készlet kiváló szórakozást nyújt az egész család számára. Alkossatok közösen történeteket, melyben mindannyian aktívan vehettek részt a saját bábotokkal. A bábozás fejleszti a motoros készséget, a szem-kéz koordinációt, a kommunikációt, az önbizalmat és a kreativitást. Sőt a gyermek-szülő kapcsolatot is erősíti! Világos mintáival, mosható anyagával, puha tapintásával a kedves kis bábok hosszú évekig használatban lehetnek. A bábok között az állatkert sztárjait találhatjátok meg: tigris, elefánt, majom és zsiráf.

melissa-doug-babjatekok-vadallatok

Melissa & Doug – Bábszínház

Ha igazán profin szeretnétek űzni a bábozást, akkor ez a bábszínház nektek való!

Előadásra fel! A fából készült, stabil lábakon álló bábszínházban kényelmesen elfér akár két gyermek is. A stilizált színházi grafika és a bársonyos tapintású plüss függöny kreativitásra és önkifejezésre ösztönzi a gyermeket. A bábszínházon található órán a következő előadás időpontját jelezhetitek, míg a táblára a jegyinformációt írhatjátok fel.

melissa-doug-babszinhaz

Ez is érdekelhet

Egy szuper társasjáték, amely elfér a táskádban | Pörgess és játssz! Kippkopp és Tipptopp

Kipróbáltuk a TOLKI Játékos tanulás interaktív foglalkoztató könyvet!

 

Szerző: Andalik Patrícia, 2022.11.17.

Alkosd meg Te is a saját láva lámpádat – Játék teszt

Régóta vártuk, hogy végre megalkothassuk a saját láva lámpánkat. Pillanatok alatt sikerült összerakni és eljött bekapcsoltuk! A sok-sok gyöngy azonnal mozgásba lendült és elkápráztatott minket a színek kavalkádja, a díszek ritmusos tánca.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Egy kutatás szerint a mai gyerekek ritkábban olvasnak, mint bármely korábbi generáció, és kevésbé élvezik az olvasást, mint a múltban a fiatalok. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy bátorítsd gyermeked az olvasásra – és remélhetőleg meg is szerettesd vele azt!

Térbeli mesekönyvek – csoda a gyermeki agynak

A mesehallgatás a kisgyermekek életének fontos része. A térbeli mesekönyvekkel a szülő-gyermek a kapcsolat még erősebbé válhat.

Mesekönyvektől az interaktív robotokig - Sárkányok minden mennyiségben

A Te gyermeked is sárkánymániás? Akkor ezek a sárkányos könyvek és játékok tökéletes képzeletindítók lehetnek számára.

A legjobb bűvész készletek gyerekeknek

Kisgyermeked ismerkedik a bűvészet világával és szeret új trükköket tanulni? Íme a legjobb bűvész készletek.

Adventi várakozás

A karácsonyt megelőző várakozási időszak az advent, amely a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és Szenteste ér véget. Minden vasárnap egy újabb gyertyát gyújtunk meg, egészen a december 24-e előtti utolsó vasárnapig. Az adventi időszak kezdetén mindenki lázas készülődésbe kezd, feldíszítik a lakást, otthonunk minden pontját beborítja a karácsonyi dekoráció. Az utcán járva arra lehetünk […]

Harry Potter - Tudtad-e?

A Harry Potter láz továbbra is megállíthatatlanul dübörög. Ha te is rajongsz Rowling varázsvilágáért és az árva varázslóért, akkor mindenképpen olvasd el az öt érdekességet amit neked gyűjtöttünk össze.

Fejlesztő kártyajátékok gyerekeknek

A kártyajáték fejleszti gyermekünk emlékezetét, a szem-kéz koordinációt, analízis-szintézis képességét és a számolási készségeit. Tudj meg minél többet róla.