8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

A bábozás pozitív hatásai a kisgyermekek fejlődésére

Talán nem is gondolnád, hogy a bábozás pozitív hatással van gyermeked szellemi fejlődésére. Életünk szerves részét képezik a színes mesefilmek, videós mondókák, a tv-k és az okoseszközök világa. Épp ezért tartják kiemelten fontosnak a pedagógusok és a gyermekpszichológusok, hogy a szülők rendszeresen bábozzanak gyermekeiknek, gyermekeikkel.

 

Fejlesztő játékunk, a báb

Fejleszti a beszédkészséget, kommunikációt, finommotorikát és a fantáziát

Nemcsak a meseolvasás, de a bábozás is jótékony hatással van a kisgyermek agyának fejlődésére, sőt a személyiségét is fejleszti.

A bábozás segítségével fejlődik a kicsik kommunikációja. Ahogy a gyermekünk képzelete száguld a bábozás és az önálló történetalkotás közben, csodálatosan fejlődik a szókincsük, a mondatalkotási képességük. Gyakorolhatja a helyes kiejtést, hanglejtést, a fogalmak és összefüggő kifejezések használatát. Bábozás közben megjelenhet a jó és a rossz, megismerkedhet a különböző elvont fogalmakkal, úgy mint a becsületesség, a jó győzelme a rossz felett stb.

A bábok mozgatásával fejlődik a gyerkőcök szem és kéz koordinációja, a finommotorikája. Az énekléssel és mondókázással pedig a ritmusérzéke.

kisgyermek_bábozik

Segít az események feldolgozásában

Egy félénk, visszahúzódó gyermek „elbújhat” a báb mögé, így magabiztosabbnak érezheti magát, hisz a báb lesz az ő tolmácsa a világ felé.

A gyerkőcöknek bábozás közben lehetőségük van eljátszani a velük történt eseményeket. Mesélés közben feldolgozhatja a napközben történt negatív eseményeket, a szituációból adódó feszültségeket. Figyeld meg, hogy miről bábozik csemetéd, mi történik velük a történet során, hisz így sok olyan információt is megtudhatsz, amit amúgy nem tud/mer elmondani otthon. A bábozás alkalmas az érzelmi defektusok kiegyensúlyozására – családi tragédia, szülők különválása.

kislany-báb

Érzelmi intelligencia fejlődése

Az események feldolgozása mellett fejleszti a képzeletet, az empátiát, hisz történet alkotás közben gyermeked belehelyezi magát egy szereplő helyzetébe, azonosul a történettel, beleéli magát.

Végül pedig… Ha gyermeked épp valamelyik dackorszakát éli, akkor érdemes kipróbálnod, hogy egy báb inti őt rendre, hátha rá jobban hallgat. 😊

Ha kedvet kaptál a bábozáshoz, válassz a kisebbeknek a cuki ujjbábos könyvek közül vagy a nagyobbaknak a bábkínálatunkból.

 

 

Ujjbábos lapozók a legkisebbeknek a Mórától

Ujjbábos Lapozók – A kisnyuszi

Hogyan telik Kisnyuszi napja? Nem is gondolnánk, milyen sok tennivalója van: ennivalót keresni, madárkával barátkozni, tesvérekkel játszani és mindeközben jó sokat ugrabugrálni. Persze egy ügyes Kisnyuszinak ez semmi! Az egyéves kisgyermek már örömmel lapozgatja a korának megfelelő könyveket, nézegeti a színes képeket, hallgatja az egyszerű kis történeteket, és nagyokat kacagva figyeli a bábjátékot. Könyvünk mindezt együtt nyújtja. Kisnyuszi kalandjait rögtön el is játszhatjuk a beépített ujjbáb segítségével. A könyvek böngészését nem lehet elég korán elkezdeni!

Ujjbabos_lapozok_kisnyuszi

Ujjbábos Lapozók – A kis rénszarvas

Mozgasd a bábot, segíts a kis rénszarvasnak, hogy minél hamarabb a Mikulás szánjához érjen!

ujjbabos-lapozok-kis-renszarvas

Melissa & Doug – Mancs Őrjárat Bábok

Kedvenc Mancs őrjárat mesefiguráidat már bábokon is viszont láthatod. A készlet segítségével rengeteg új kalandot élhettek át együtt, aminek csak a fantáziád szabhat határt. Játssz el egyedül vagy barátaiddal, családoddal egy felejthetetlen történetet a kedvenc meséd szereplőivel! Klasszikus kézre húzható kesztyűbábok mérete tökéletesen illeszkedik a gyerekek kis kezére, így saját maguk élhetik át a játékok nyújtotta örömöket.

Melissa&Doug_mancs_őrjárat_báb

Melissa & Doug – Vadállatok Bábok

Ez az állatkerti állatokat formázó kesztyűbáb készlet kiváló szórakozást nyújt az egész család számára. Alkossatok közösen történeteket, melyben mindannyian aktívan vehettek részt a saját bábotokkal. A bábozás fejleszti a motoros készséget, a szem-kéz koordinációt, a kommunikációt, az önbizalmat és a kreativitást. Sőt a gyermek-szülő kapcsolatot is erősíti! Világos mintáival, mosható anyagával, puha tapintásával a kedves kis bábok hosszú évekig használatban lehetnek. A bábok között az állatkert sztárjait találhatjátok meg: tigris, elefánt, majom és zsiráf.

melissa-doug-babjatekok-vadallatok

Melissa & Doug – Bábszínház

Ha igazán profin szeretnétek űzni a bábozást, akkor ez a bábszínház nektek való!

Előadásra fel! A fából készült, stabil lábakon álló bábszínházban kényelmesen elfér akár két gyermek is. A stilizált színházi grafika és a bársonyos tapintású plüss függöny kreativitásra és önkifejezésre ösztönzi a gyermeket. A bábszínházon található órán a következő előadás időpontját jelezhetitek, míg a táblára a jegyinformációt írhatjátok fel.

melissa-doug-babszinhaz

Ez is érdekelhet

Egy szuper társasjáték, amely elfér a táskádban | Pörgess és játssz! Kippkopp és Tipptopp

Kipróbáltuk a TOLKI Játékos tanulás interaktív foglalkoztató könyvet!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe kerülnek. Azonban a hangos könyvek nem csak kiváló szórakozást nyújtanak, hanem rendkívül pozitív hatásokkal is járhatnak az egyéni fejlődésre és tanulásra nézve. Frumné Braxa Elizabeth górcső alá vette néhány hangmodulos könyvünket, melyeket nagy szeretettel ajánl […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már már rutinszerűen. Előző este kigondoltam mit vegyek fel. Jó és rosszidő esetére is készültem. Első jó tanácsom szülőknek: Válasszanak ki együtt este olyan ruhát  gyermekeikkel, amit az másnap örömmel, vitatkozás nélkül vesz fel. Kukkantsunk rá az […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is segíti őket abban, hogy nyitott szemmel és felfedező szellemmel járják végig az életüket. Természetes dolog a gyermeki kíváncsiság, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy gyerekeink mindenre kíváncsiak a körülöttük lévő világgal kapcsolatban. A gyermeki kíváncsiság fontos […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz és megtanulják, hogyan álljanak helyt az élet kihívásaival szemben. Hogyan fejleszthetjük ezt az értékes tulajdonságot gyermekeinkben, és miért olyan fontos a jövőjük szempontjából?   Mi is az a […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni.

Mutat
Elrejt