8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Kerekítő Évkerék | Kerekítő könyv

A Kerekítő-sorozat jubileumi kötete bölcsiseknek, ovisoknak és szüleiknek szóló családi kiadvány. A Kerekítő Évkerék bemutatja kultúránk jeles napjait, a kapcsolódó mondókákat, dalokat, ölbeli játékokat. Az évszakokhoz kapcsolódó játékötletek és receptek is találhatók a könyvben. A dalok mellett kottát és letölthető hanganyagokat is találhatsz, így könnyebb elsajátítani őket. A családi oldalak és a hónapsoroló kidolgozásával személyessé tehetitek a könyvet.

A mondókázás, dalolás, a közös játékélmény mind-mind lélekkerekítők.

mondókázás kerekítő évkerék

 

Miről olvashatunk a Kerekítő Évkerék című könyvben?

Jeles napok: A könyvben évszakonként megtalálhatjuk a legfontosabb hagyományainkat dátummal jelölve. Megismerkedhetünk az adott naphoz kapcsolódó történettel, népszokással. Elmélyülhetünk magyarságunkban ezek által és a természet körforgását is megérthetjük.

Mondókák: A jeles napokhoz kapcsolódó mondókák tárháza ez a könyv. Mindenkinek ajánljuk a gyermekkel történű mondókázást, hisz a ritmusos szövegek ismétlése fejlesztő hatással bír, emellett remek szülő-gyermek kapcsolatépítő eszköz.

Dalok: A hagyományokhoz kapcsolódó, gyermekkorodból ismert dalokat idézhetsz fel az Évkerékből. Ha nehézséget okoz a kotta olvasása, akkor a letölthető hanganyagokat is megtudjátok hallgatni, hiszen így könnyebb elsajátítani a rég nem hallott dallamokat.

Receptek: A könyvben számos, a hagyományokhoz illeszkedő receptet is találsz, amely csodás közös időtöltést jelenthet gyermekeddel. Nincs ünnep közös étkezés nélkül és eme csodás könyv segítségével együtt készíthettek íncsiklandozó fogásokat.

Játékötletek: Minden fejezet, azaz az adott évszakhoz kapcsolódó anyagok lezárásaként, pontokba szedett játékötleteket találhatunk, amellyel még élvezetesebbé tehetjük a napjainkat.

Családi oldalak: Az utolsó oldalakat a szülőknek szánták. A lapokat megtölthetik a saját, számukra kedves családi ünnepek, névnapok, születésnapok és egyéb fontos események sorával.

Forgassuk hát az Évkereket éveken keresztül szeretettel!

mondókázás kerekítő évkerék

 

Szakember mondja… | Kerekítő Évkerék

A Kerekítő Évkerék című könyvet több szakemberünk kezébe adtuk. Kíváncsiak voltunk a véleményükre, illetve a tapasztalatokra, amelyet a gyerekek mellett szereztek.

 

Először is lássuk Kovács Liliána óvodapedagógus beszámolóját!

A Kerekítő Évkerék című könyv úgy vélem minden szempontból és kiváló gyűjtemény lehet mind óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők, akár a szülők számára.

 

Milyen tapasztalatokat szerzett az ovisok körében? Miért ajánlaná a Kerekítő Évkerék című könyvet az óvodapedagógusok számára?

Jómagam pedagógustársaimnak tudom leginkább ajánlani ezt a könyvet ugyanis telis-tele van olyan ötletekkel, dalokkal, mondókákkal, játékötletekkel melyek segítségül szolgálhatnak a mindennapi tevékenységek színesebbé tételéhez. Az évszakokra lebontott felépítés nagyon kedvező és hamar meg lehet találni a számunkra legmegfelelőbb dalt, mondókát, játékot.

Emellett nagyon szimpatikus a Kerekítő Évkerék könyvben az is, hogy jeles napok, dátumok is ki vannak emelve, így a magyar szokásokat, néphagyományokat is ismertetni tudjuk a gyerekekkel. A sok dal, melyekhez kotta is társul, akár abban is segítségül szolgálhat egy óvodai csoportban, hogy az óvodapedagógusok furulya kíséretével ismertetessék a dalt. Ezek a dalok pedig le is tölthetőek, így zenehallgatásra is alkalmasak.

évkerék

Számos játékötlet is megtalálható a könyvben, melyek esetlegesen a nyüzsgősebb vagy esős napokon remek ötlet lehet arra, hogy a gyerekeket elfoglaljuk és közös játékra invitáljuk, így jó hangulatban telhet a nap.

A könyvben szereplő recepteket pedig különösen jó ötletnek tartom. Ezek a receptek egy óvodai csoportban is egyaránt elkészíthetőek a gyerekek segítségével.

Minden szempontból úgy vélem, hogy a gyerekek számára is egy igencsak fejlesztő hatású könyv, a sok-sok dal és játék végett.

évkerék

 

Hogyan használható ez a könyv otthon?

Természetesen nem csak az óvodában hasznosítható ez a könyv, hanem otthon is. Úgy gondolom számos szülőnek tetszene ez a könyv, ugyanis az otthon, együtt töltött időket is ugyan úgy élménydússá és színesebbé lehet tenni.

Azon szülők számára is csak ajánlani tudom, akik szeretnének gyermekeikkel közösen játszani, tevékenykedni, énekelni, mondókázni. Természetesen a receptek elkészítése otthon a gyerekekkel együtt egy nagyszerű időtöltés is lehet, közös tevékenykedés, családi program.

Nem utolsó sorban pedig szeretném kiemelni a Kerekítő Évkerék könyv esztétikumát. A szebbnél szebb illusztrációk a képek, dalok, szövegek elrendezése mind-mind a tökéletes kivitelezésre és az igényességre utal.

évkerék

 

Némethné Krizsán Szilvia, az Anyának/tanárnak lenni jó oldal tulajdonosa szintén górcső alá vette a Kerekítő könyvet.

Lássuk egy magyar tanár véleményét is. Röviden és tömören: Ha kell otthonra egy dalos könyv, akkor ez legyen az!

Az internetes összefoglalóból nem gondoltam, hogy ez ennyire jó. Mióta megvan, a kislányom, Adél minden nap előveszi és kéri, hogy énekeljünk, nézegeti.

 

Miért fontos, hogy a gyermek sok mondókát, dalt halljon?

Mert személyiség fejlesztő hatása van. Fejleszti a megfigyelő képességüket, emlékezetüket, figyelmüket, koncentrációjukat, gondolkodásra készteti őket. Kialakul a megosztott figyelem is. Hiszen egyaránt kell figyelniük a szövegre és a kísérő mozgásra, ritmusra.

Sőt már csecsemőkorban is nagy szükség van rá, hiszen megkönnyíti a beszédindítást. Az ölbeli játékok pozitív hatással vannak az anya-gyerek kapcsolatra. 2-3 éves korban a sok mondókázás segíti a gyerek érzelmi fejlődését, kialakul a zenei hallása, éneklési és beszédkészsége.

évkerék

A mondókák ritmikus tagolása a szótagolást gyakoroltatja, ami fontos lesz az olvasásnál, helyesírásnál. Emlékszem, mikor kisebb volt a lányom, mindig kerestem neki a mondókákat, dalokat. A kicsiknek nagyon fontos az énekszó, a dallam. Ez a könyv rengeteg ölbeli játékot is tartalmaz, illetve mozgásformát is ír az egyes mondókák mellé. Úgyhogy már egész kicsi koruktól tudjuk használni a könyvet.

Közismert dalok mellett számos új is található a Kerekítő legújabb könyvében, az Évkerékben. Mindegyiknél kotta segíti a helyes dallam elérését, de hanganyag is letölthető hozzá! Ez is eléggé egyedülálló dolog.

 

Mi tetszett a legjobban a Kerekítő Évkerék című könyvben?

Ebben a könyvben minden össze van gyűjtve, méghozzá évszakok szerint. Ezen belül pedig a jeles napokat is bemutatja, mikor milyen szokás van. Szóval iskolában is hasznát tudom venni, a faliújság aktuális díszítéséhez. És egy bónusz! Évszakonként játékötleteket is felsorol a könyv, amelyből akár egy bakancslistát is készíthetünk. Szünetekre nagyon jól jönnek az ilyenek.

Személyes kedvencem, hogy recepteket is tartalmaz a könyv. Én nagyon szeretek Adéllal sütni, és olyan desszertek kerültek a könyvbe, melyek elkészítéséhez be tudjuk vonni a gyereket. Közben pedig énekelhetjük a dalokat.

A Kerekítő Évkerék kötet legvégén egy családi krónika található, melybe beleírhatjuk a fontos dátumainkat, születésnapokat, eseményeket.

Az egész könyv szépen illusztrált, színes, vidám kiadvány. Nekem 10/10 pont.

évkerék

 

Bőti Anikó, gyógypedagógus, a Játék rengeteg oldal tulajdonosa vlogban számolt be nekünk a szerzett élményeiről.

 

A Kerekítő Évkerék című könyvet ide kattintva tudod megvásárolni. Az eddig megjelent köteteket pedig itt találod.

 

További érdekes tartalmakért látogass el hozzánk újból, hisz szakembereink hétről hétre megosztják velünk a tapasztalataikat.

 

Kövess minket Facebookon, Instagramon, TikTokon vagy akár Pinteresten.

 

Ez is érdekelhet

Ablak – Zsiráf képes gyermeklexikon

Balázs Ágnes mesekönyvek örökmozgó gyerekeknek

Bartos Erika gyerekverskötetei

 

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Helyesírás fejlesztése | Izgalmas ötletek

Magyartanárként és fejlesztő pedagógusként is szomorúan tapasztalom, mennyire nehezen megy egyeseknek a helyesírás. Vannak diákok, akiknek nem okoz gondot, ők […]

Iskolaérettség | Útmutató szakértőtől

Mikor válik tankötelessé gyermekünk? A jogszabály úgy rögzíti ezt a kérdéskört, hogy abban az évben válik tankötelessé egy gyermek, melyben […]

Diszlexia | Amikor az ABC nem 1x1

Előzmények: 1991-ben, amikor elkezdtem tanítani kevés gyereknél okozott problémát az írás és az olvasás. Mégis előfordult néha, hogy az okos […]

Testtudat fejlesztés | Hogyan és miért?

Miért is fontos, hogy gyermekünknek egészen kis korától kezdődően tanítsuk azt, hogy hol az orrod, szemed, karod stb.? Hogyan taníthatjuk […]

Mutat
Elrejt