8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

Ha a gyermekeddel való játék számodra nem jön magától, ne aggódj: nem vagy egyedül. Szakértői cikkünkből megtudhatod hogyan játssz gyerekeddel.

Felgyorsult világunkban sok minden van a szülők aktuális teendőinek listáján, és a gyerekkel való játék nem mindig kerül a lista élére. Pedig a játék kiemelten fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, és ha a szülőnek akár csak néhány percre is van ideje „átmenni gyerekbe”, az lehetőséget biztosít saját stressz szintjének csökkentésére is. Ez egy igazi win-win (mindenki nyer) szituáció. Az alábbiakban gyakorló szülők és szakértők osztják meg tapasztalataikat arról, hogy az egyes életszakaszokban milyen játékok a leghasznosabbak a gyermekek számára.

 

Hogyan játssz a csecsemőddel?

Az az idő, amit játékkal töltesz a csecsemőddel, jelentős hatással lesz a kicsi önbecsülésére és önértékelésére, hiszen kapcsolatot alakíthat ki valakivel, aki odafigyel rá és foglalkozik az igényeivel. Hogyan játssz vele?

 

Ne ess túlzásokba!

A jó hír az, hogy nem kell sok pénzt költened arra, hogy csicsás játékokat vegyél a babádnak, mert a kedvenc játékuk te vagy – mondja Karyn Positano, a torontói Hospital for Sick Children gyermek- és gyermeknevelési szakértője. A “játékhoz” valójában csak arra van szükség, hogy reagálj rájuk – mondja. “Amikor a csecsemőd gügyög, beszélj vissza. Adj szavakat arra, amit mond, vagy amit szerinted gondolhat”. Az érzelmeit is felcímkézheted, ami segít a korai nyelvelsajátításban.

 

Tartsd fenn a figyelmét!

Amikor a kicsivel foglalkozol, adj neki lelkes visszajelzést – egy nagy mosolyt vagy tapsot – az erőfeszítéseiért. Ez arra ösztönzi, hogy továbbra is összpontosítson, amely segít kifejleszteni és fenntartani az optimális dopaminszintet az agyukban, és felkészíti őket arra, hogy rugalmas és érdeklődő legyen a tanulás iránt, amikor felnő.

Hogyan játssz a csecsemőddel

 

Fontos az időzítés

Figyelj a baba jelzéseire! Positano szerint jelezni fogja, ha játszani akar, és ha már elege van. “Tudni fogod, hogy a csecsemő készen áll arra, hogy foglalkozzon veled, mert hirtelen rád fog nézni, és ez általában azután történik, hogy megetetted vagy felébredt egy alvás után” – magyarázza. Azt is tudatja veled, ha készen áll arra, hogy tovább lépjen egy tevékenységből, azzal, hogy elfordítja a tekintetét, vagy esetleg elkezd idegeskedni.

 

Érintsd meg!

Az olyan ujj játékok és interaktív dalok, amelyekben éneklés közben mozgatod a babát, a ritmikus mozgásstimulációt kínálják, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják szabályozni a mozgásukat, mondja Hasmig Adjeleian, foglalkozásterapeuta, aki kisgyerekekkel dolgozik az ottawai Kelet-Ontarioi Gyermekkórházban. Szintén jó ötlet, ha különböző felületű, esetleg már elhasználódott, gyűrött könyveket és magazinokat, vagy eltérő textúrájú anyagokat teszel elé. Ezáltal a kicsinek lehetőségek nyílik arra, hogy felfedezhesse a különböző textíliákat és felületeket. “Az érzékszervi játékok során érzékennyé válnak a különböző dolgok megérintésére és a különböző dolgok tapintására” – magyarázza. “Ez puha, ez kemény. Ez gyors, ez lassú”.

 

Vond be őket!

Egy másik módja az érzékszervi játék beépítésének, ha otthon található tárgyakat, például fakanalakat és fém edényeket adsz neki, hogy ütögesse őket, miközben te a saját feladatoddal foglalkozol. Liz Vlietstra is ezt szokta csinálni a két gyerekével. “Néha csak ülj ott, és csendben csinálj valami mást, mert nem mindig van szükségük arra, hogy teljes mértékben velük foglalkozz, de azt akarják, hogy ott legyél, jelen legyél, és reagálj, amikor csinálnak valamit”.

 

Pocakidő

A babának szüksége van a hasán töltött időre, hogy a hátát és a törzsét erősítse, így akár arra is felhasználhatod ezt az időt, hogy szórakoztató módon foglalkozz vele. “Menj le oda, ahol van, és hagyd, hogy lássa az arcodat és hallja a hangodat” – javasolja Positano. “Énekelj dalokat, vagy legyen kéznél egy lapozó.” Egyes babák nem szeretik a hason fekvést, ezért ez hosszabb ideig fenntartja az érdeklődésüket.

 

Hogyan játssz a kisgyermekeddel?

Maradj a közelben

Ebben a korban a gyerekek egyre önállóbbá válnak, és kezdik kifejleszteni saját érdeklődési körüket, de mindenképpen szükségük van még a közelségedre. Ez azért van így, mert a függetlenség gyakran frusztrációval jár, és fontos, hogy legyen egy szülő, aki nyugodt marad, és segít nekik felcímkézni az érzelmeiket, és feldolgozni azokat – magyarázza Positano. Emellett szeretnek minden új készséget megmutatni a megbízható felnőtteknek.

 

Közös munka

A nagy darabokból álló kirakójátékok segítik a motoros és a problémamegoldó készségek fejlődését, magyarázza Positano. Felváltva rakjátok be a darabokat: először te mutasd meg neki, hogyan kell csinálni, aztán hagyd, hogy megpróbálja anélkül, hogy beavatkoznál – kivéve, ha nagyon frusztrált lesz tőle. Connie Huson, egy volt óvónő, aki most játszószobai tanácsadóként dolgozik, szintén a közös építkezést ajánlja a kockákkal vagy a Duplo-val, ami támogatja a finommotoros készségek fejlődését.

 

Legyetek művészek!

Fogj néhány zsírkrétát és színes papírt, és rajzold körbe a kezeit (és hagyd, hogy ő is megpróbálja lerajzolni a tieidét), majd színezzétek ki őket együtt. Vagy hagyd, hogy elkészítsen egy remekművet, és meséljen róla. Bármilyen típusú rajzolás vagy színezés erősíti a kezét és fejleszti a finommotoros készségeit. Az ujjal való festés is nagyon szórakoztató!

hogyan játssz kisgyermekeddel

 

Kelj fel és menj!

Ha már megtanult járni, próbálj ki olyan tevékenységeket, mint például a közös labdázás, ami segíti az új fizikai képességek fejlődését, de más előnyökkel is jár. “Megtanulják a váltogatást, az együttműködést, a korai szabályokat és a tárgyalást” – mondja Positano. A gyengéd durvulás (például, hogy úgy röpködnek, mint Superman) remek módja annak, hogy kötődjünk a gyerekekhez, és olyan kapcsolati készségeket dolgozzunk ki, mint a beleegyezés. Vagy kapcsolj be egy kis zenét, és tarts táncos bulit a nappaliban.

 

Szintlépés

Ez az az idő, amikor segíthetünk neki kibővíteni a játékát, hogy az egy kicsit összetettebb legyen, ami segít neki a figyelem és kitartás növelésében. Vlietstra például azt javasolja, hogy ha a játszótéren vagytok, és a gyermeked egy autóval játszik a homokozóban, akkor mutasd meg neki, hogy hogyan kell utat készíteni az autónak úgy, hogy a lábadat húzod a homokban. Az ilyen típusú interakció segít a gyerekeknek, hogy kíváncsi és elkötelezett tanulókká váljanak.

 

Fogadd el a mini énedet!

A kisgyermekek szeretik utánozni a szülőket – hagyd hát, hogy utánozzanak. Ha kertészkedsz, adj nekik szerszámokat. Vagy állítsd fel a játékkonyhát a saját konyhádban, hogy amikor főzöl, ők is játszhassanak melletted – javasolja Lynne Newman, foglalkozásterapeuta, aki két hét és kilenc éves kislány anyukája.

 

Hogyan játssz egy óvodáskorú gyerekkel?

Szerepjátékok

Az ilyen korú gyerekek szeretnek jelmezekbe öltözni, meseszereplőket és szuperhősöket eljátszani, vagy olyan szerepekbe bújni, mint az orvos vagy az űrhajós. Az ilyen játékokhoz mindig jól jön egy társ. Gyermeked imádni fogja látni, ahogy új személyiséget öltesz magadra. (Tipp: ha orvost játszol, mindig a beteg szerepét válaszd – te fekhetsz le!) Használhatjátok az építőkockákat arra is, hogy együtt építsetek szerkezeteket plüssfiguráknak, babáknak vagy autóknak.

 

Iskolai előkészületek

Ki tud ellenállni annak, hogy ujjaival olyan dolgokat, mint a játszógyurma és a kinetikus homok, összemaszatoljon? Ez remek módja a finommotoros készségek fejlesztésének, ami segíteni fog a gyermekednek, amikor elkezdi a kézírást. És ez egy egyszerű módja a szülők számára is a stresszoldásnak – egy kicsit kikapcsolódhatsz, miközben leültök és kígyókat formáztok vagy játék ételeket készítetek egymásnak.

 

Fogd be a házimunkára!

Vlietstra szerint az óvodások vágynak arra, hogy a család megbecsült tagjának érezzék magukat. Vedd rá, hogy segítsen neked a háztartási feladatokban, például a zoknik párosításában vagy a kimosott ruhák szétválogatásában, összehajtogatásában. Alakítsuk ezt játékká. Versenyeztessük őket, hogy ki tudja a leggyorsabban összehajtogatni a saját halmát. Ez remek módja annak, hogy megtanítsuk őket arra, hogyan legyenek segítőkészek, és közben jól érezzék magukat.

hogyan játssz óvodáskorú gyermekeddel

Lépj be a világukba!

A gyerekek ebben a korban nagyon bele tudnak szeretni a dolgokba, jegyzi meg Vlietstra. “Ha megtanulják annak a nyelvezetét, ami érdekli őket – például a Mancs őrjárat figuráinak nevét -, akkor lesz miről beszélgetni.” Mint minden ember, a kisgyerekek is azt szeretnék, hogy érdeklődjünk az életük iránt.

 

Vezesd le az energiáit!

Ne féljünk az óvodáskorúakkal felpörgetni a fordulatszámot. “A játékos birkózás, „harcolás” nagyon jó érzékszervi szempontból, valamint szociális és érzelmi szempontból is, mert segít nekik elengedni a felgyülemlett érzéseiket” – mondja Newman.

 

Hagyd, hogy ő irányítson!

A fantáziát igénylő játékokban hagyd, hogy óvodáskorú gyermeked átvegye az irányítást. Ez azt mutatja neki, hogy értékeled az ötleteit – de ha elakad, vagy tanácsot kér, nem baj, ha két-három lehetőséget adsz neki.

 

Hogyan játssz iskoláskorú gyermekeddel?

Játsszatok szabályok szerint

“Az iskolai környezetben lévő gyerekeket, ahol szabályokat kell tanulniuk, jobban lekötik a szabályokkal rendelkező játékok” – magyarázza Positano.  Hogyan játssz vele? Vegyétek elő a kártyákat vagy a társasjátékokat, vagy vegyetek közösen részt sporttevékenységekben, mint a foci, pingpong vagy kosárlabda.

 

Építsetek saját világot!

A gyerekek a nap nagy részében strukturált környezetben vannak, iskolában, és iskolán kívüli tevékenységeken vesznek részt. A nyílt végű játékok, például a LEGO®, a babák vagy a szerepjátékok, amelyekkel együtt építhetünk fantáziadús világokat. Positano szerint ezek lehetővé teszik számukra, hogy szabadon felfedezzék saját kreativitásukat.

 

Játékra fel!

Ha a gyermeked a videojátékokért rajong, akkor az is játéknak számít, ha együtt lógsz vele, amikor éppen játszik. Még ha csak néhány percet is jelent ez, hogy lásd, mit csinál, beszélgess vele, és megmutasd, hogy érdekel az, amivel szívesen foglalkozik. Vlietstra legidősebb gyermeke Minecraft-rajongó, ezért időt szakít arra, hogy megtanulja a játék működésének alapjait, és beszélget vele arról, hogy mit alkot. “Ha művészeti múzeumot épített a Minecraftban, akkor az egy olyan pillanat lehet, amikor a művészetről beszélgetünk” – mondja. Te is csatlakozhatsz a mókához.

 

Feszegesd a határait!

Szállj be te is az olyan sportokba, mint a foci, kosárlabda, tenisz, vagy bármilyen más fizikai tevékenységbe, amit élvez. Ne érezd úgy, hogy kímélned kell őket. A gyerekek ebben a korban valójában a versengésből élnek, és a sok érzékszervi ingerrel járó aktivitás remek módja annak, hogy a gyerekek összpontosítsák a figyelmüket és az energiájukat, és utána elégedettek legyenek a teljesítményükkel.

hogyan játssz iskolás gyermekeddel

 

Oszd meg a saját szenvedélyeid!

Ahogy a gyerekek felnőnek, elkezdheted megosztani velük a saját hobbijaidat, például a sütés-főzést, a fotózást vagy akár a barkácsolást. Míg fiatalabb korukban fontos, hogy kövessük az érdeklődési körüket, ahogy felnőnek, egyre nyitottabbá válnak mások dolgai iránt is, főleg ha egy általuk szeretett személyről van szó. Ezek a közös időtöltések olyan fontos kapcsolati készségeket építenek, mint például a nagylelkűség és a figyelmesség. (Persze, ha a végén utálni fogják, ne erőltesd őket.)

 

Forrás:

Alex Mlynek: An age-by-age guide to playing with your kids. 2023.01.18.

A Hogyan játssz gyermekeddel cikkünk forrását, az eredeti cikket itt érheted el.

 

Ez is érdekelhet

A mese szerepe a gyermek személyiségfejlődésében

 

„Azok a gyerekek teljesítenek jobban, akiket nem hajszolnak” – beszélgetés Vekerdy Tamással a magyar gyerekek és iskolák jelenéről és jövőjéről

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Helyesírás fejlesztése | Izgalmas ötletek

Magyartanárként és fejlesztő pedagógusként is szomorúan tapasztalom, mennyire nehezen megy egyeseknek a helyesírás. Vannak diákok, akiknek nem okoz gondot, ők […]

Iskolaérettség | Útmutató szakértőtől

Mikor válik tankötelessé gyermekünk? A jogszabály úgy rögzíti ezt a kérdéskört, hogy abban az évben válik tankötelessé egy gyermek, melyben […]

Diszlexia | Amikor az ABC nem 1x1

Előzmények: 1991-ben, amikor elkezdtem tanítani kevés gyereknél okozott problémát az írás és az olvasás. Mégis előfordult néha, hogy az okos […]

Testtudat fejlesztés | Hogyan és miért?

Miért is fontos, hogy gyermekünknek egészen kis korától kezdődően tanítsuk azt, hogy hol az orrod, szemed, karod stb.? Hogyan taníthatjuk […]

Mutat
Elrejt