8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Íme a Gonge rugalmas karika | Ismerd meg

Ahogy arról korábbi bejegyzéseinkben is olvashattál, a Gonge mozgásfejlesztő eszközei, például az egyensúlyozó tölcsér, a lépőkő vagy éppen a rugalmas karika készletek nem csak intézményi felhasználásra alkalmasak. Ezek a termékek remekül kiegészíthetik az otthoni mozgásos játékokat, hiszen csodásan fejleszthetik a kognitív, érzelmi és fizikai képességeiket is.

 

Mi az a Gonge rugalmas készségfejlesztő karika?

A Gonge karika készlet puha gumiból készült, élénk és pasztellszínben is elérhető, így a gyerekek biztosan szívesen használják majd. A kisebb csomagban hat, míg a nagyobb készletben 24 darab termék található.

 

gonge-rugalmas-karika

 

Hogyan lehet használni a Gonge rugalmas készségfejlesztő karikákat?

 

A Gonge készségfejlesztő karika készlet egy igazán izgalmas és sokoldalú eszköz, amely elősegíti gyermeked fejlődését és számos kreatív felhasználási lehetőséget rejt. Az alábbi videóban rengeteg felhasználási ötletet láthattok. Ki gondolná, hogy ennyire izgalmas lehet egy ilyen karika szett?

 

 

Most pedig lássuk, Bőti Anikó gyógypedagógus további felhasználási javaslatait és véleményét a rugalmas karikákról.

„Hosszan gondolkodtam azon, hogy miként is mutassam be ezeket a GONGE karikákat… Rájöttem, hogy talán azzal tudom legjobban meggyőzni a szülőket és szakembereket, hogy elengedhetetlen egy ilyen készlet otthonra és az intézményekbe is, ha írok hozzá néhány felhasználási ötletet. Hiszen az alapvető mozgásos játékokon túl számtalan lehetőség van bennük.

Azonban előtte mindenképpen szeretném elmondani, hogy ezeknek a karikáknak a legnagyobb előnye a rugalmassága és a csodaszép élénk színe. Nincs olyan gyermek, aki ne venné a kezébe élvezettel, hiszen még a tapintása is remek, kicsit matt, kicsit recés a felülete, így nem csúszik ki a gyerekek kezéből. A mérete éppen ideális, így már a korai életkorban is remek játék.

 

gonge-karika-otlet2

 

Jöjjön néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül:

 

Mondókázás

Páros mondókás játéknál sokszor könnyebb a gyermekeknek, ha nem a társuk kezét kell megfogni, hanem van köztük egy tárgy. Íme egy példa: a gyerekek egymással szemben, terpeszben ülnek, a karikát fogják mindketten és a következő mondókát mondják:

„Húzz, koma engemet,

Én is húzlak Tégedet,

Amelyikünk elesik,

Az lesz a legkisebbik. „

 

Célbadobás

Remek játék célbadobáshoz is, akár lehet a színeket is használni, minden pici labdát vagy zseniliagolyót a megfelelő színű GONGE karikába kell beledobni. A távolságot a gyermekek életkora és képességei határozzák meg.

 

Térbeli tájékozódás fejlesztése

A karikákat a megadott utasításoknak megfelelően kell elhelyezi a térbn. pl. tedd a sárgát a piros bal oldalára, a lila a piros alatt legyen.

 

Színek gyakorlása, színegyeztetés, szortírozás

Mindezekhez remek alapot biztosít, hiszen ezekbe a karikákba kell beletenniük a gyerekeknek a megfelelő színt. Más a nehézségi szint, ha a színeket nem is mondjuk, csak a megfelelő karikába kell tenni az elemeket, és más akkor, ha kérésre kell a színeket kiválasztani.

 

gonge-karika-felhasznalasi-otlet

 

Sorrendiség, vizuális figyelem, memória fejlesztése

Az előző feladat mintájára dolgozunk, de itt a színek sorrendjét papír alapon mutatjuk meg a gyerekeknek, ezt meg kell jegyezniük és ennek megfelelően a belelépni a karikákba.

 

Sorrendiség, auditív figyelem, memória fejlesztése

Tegyük a karikákat egymás mellé, a gyerekeknek pedig olyan sorrendben kell belelépniük, ahogy a felnőtt mondta a színeket. Kezdetben 2-3 szín elég, majd emelhetjük az elemszámot

gonge rugalmas karika

 

Klasszikus mozgásos játékok

  • beleugrálhatunk,
  • lábujjhegyen végig sétálhatunk bennük,
  • fejünkön egyensúlyozhatunk vele,
  • lábunkra húzva zárt lábbal ugrálhatunk velük,
  • mozgásos játék során lehet a „vár”-at jelentő jel,
  • dobálhatjuk egymásnak,
  • dobálhatjuk kihelyezett dobozokba, vagy szín szerint műanyag bójákra,
  • egy-egy játéknál a gyerekek helyét is jelölhetjük ezekkel a szuper színes karikákkal.

 

rugalmas-karika-fejen

 

Ez csak néhány ötlet, de remélem, hogy kedvet csináltam ezekhez a szuper anyagú karikákhoz.”

 

Ne felejtsétek! Bóti Anikó gyógypedagógus további ötleteit és további bejegyzéseket a Játék rengeteg oldalon vagy Facebookon találhattok.

 

 

Milyen területen fejleszti a gyermeket a készségfejlesztő karika?

 

A karikákkal való aktív játék elősegíti a gyermek testi képességeinek fejlődését, beleértve az egyensúlyérzéket, a koordinációt és az állóképességet. A játék és a sikeres kihívásokkal való megbirkózás segít a gyermekeknek abban, hogy magabiztosabbá és önállóbbá váljanak, és megfelelő módon kezeljék az érzelmeket. Ha több gyermek játszik egyszerre a karikákkal, akkor az együttműködésre, kommunikációra ösztönzi őket. A rugalmas karika felhasználási lehetőségeinek sokoldalúsága lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy saját játékot és kalandokat alkossanak, ami serkenti a képzelőerőt és a kreativitást.

 

gonge-karika-felhasznalasi-otlet

 

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a játék és kipróbálnátok otthon, kattints ide.

 

Ez is érdekelhet

Fejlesztő játékok | Játékok, amelyek támogatják gyermeked fejlődését

 

Mozgásfejlesztő eszközök gyerekeknek | Egyensúlyozó tölcsér

 

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

 

Balázs Ágnes mesekönyvek örökmozgó gyerekeknek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Beszédfejlődés gyermekkorban – Mire érdemes figyelni

Hogyan fejlődik a beszéd időről időre? Mik azok a jelek, amikre érdemes felfigyelnünk? Hogyan támogassuk gyermekünk beszédfejlődését? Újszülötteknél a legfontosabb kommunikációs csatorna a testi kontaktus, mellyel különböző ingereket nyújtunk a kisbabánknak. A kisbaba egyetlen kommunikációs eszköze ilyenkor még csak a sírás és egy-két testi mozdulat, melyre az édesanyja igyekszik megfelelő választ nyújtani: dajkálja, simogatja, megeteti, […]

A játék szerepe a gyermek életében

A gyermeki játék fejlődése, állomásai, megsegítése Mi jellemzi a gyermekek játéktevékenységét? Miért fontos a játék a gyermek életében? Milyen területeket fejleszt? Mik azok az intő jelek, amikre figyelnünk kell? Hogyan segíthetjük meg szülőként a játékfejlődést? A gyermeki játék funkciói: A különböző játéktevékenység fejleszti a tájékozódást, az ismeretszerzést, a benyomások rendszerezését, segíti az élményfeldolgozást és az […]

Finommotorika fejlesztése otthon, játékosan

Hogyan segítsük szülőként gyermekünk finommotoros készségének fejlődését? A finommotorika fejlesztése nagyon fontos és már születéstől kezdve játékos formában a napi rutin része lehet. Minderről Frumné Braxa Elizabethtel, az értelmileg akadályozottak és látássérültek pedagógiája szakirányos gyógypedagógussal beszélgettünk. Miért is fontos az érintés? Azért, mert a csecsemő a születése utáni első időszakban a környezetét és az azokból […]

Agresszív gyerek | A kisgyermekkori agresszió - A kicsik nagy érzelmi kihívásai

A gyermekkori agresszió gyakori téma, mivel a kisgyermekek sokszor nehezen kezelik az érzelmeiket és a konfliktusokat. A csecsemőkorban és az óvodás korban az agresszió megjelenhet, és bár sok szülő aggódik amiatt, hogy agresszív gyerek válik csemetéjéből, emiatt, fontos megérteni, hogyan és miért jelenik meg. A kisgyermekkori agresszió kezelése és megelőzése kulcsfontosságú a gyermek egészséges fejlődéséhez […]

Mutat
Elrejt