8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

A babázás fejlesztő hatása | Lányoknak és fiúknak is!

A babázás mindig felmerülő kérdés szokott lenni a szülőknél. Pedig igen is nagyon fontos minden kisgyermek számára a babázás lehetősége, általa sokat tud fejlődni a szerepjáték a gyermek életében. A baba vetkőztetése, fürdetése, öltöztetése, etetése, egyszóval minden gondozási tevékenység fejlesztő hatással bír a kisgyermekre. Egyáltalán nincs azzal semmi gond, hogy ha egy kisfiú babázik. Hiszen a lányok is szoktak autózni, várat építeni, motorozni, egyszóval csomó fiús dolgot csinálni. Kerüljük a negatív megerősítést fiúk esetében, gondolok itt arra, hogy például: „Jaj, ez olyan lányos dolog, a fiúk inkább autóznak!” és hasonlók.

A babázás fejlesztő hatása_fiú

Milyen területeket fejleszt észrevétlenül a babázás?

Testrészek neveinek gyakorlására és tudatosítására nagyszerű alkalom, evvel fejlődik gyermekünk testfogalma, testsémája. Fejleszti továbbá a megfigyelőképességet, az emlékezetet, a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát és az önkiszolgálást. A vetkőztetés, öltöztetés szókincsbővítésre is alkalmas játéktípus, mivel a testrészek és ruhadarabok neveinek gyakorlásával fejlődik a kommunikáció, a szókincs. Összehasonlító műveletek gyakorlására is alkalmas: azonosságok és különbözőségek felkutatása, megfogalmazása. Különböző matematikai műveletek felismerésére is lehetőséget kínál: testrészek megszámolása, kicsi-nagy megtapasztalása. Fejleszti az ok-okozati összefüggések megértését, a figyelmet, a szociabilitást.

Hogyan játszunk a babával?

Ahol van kistestvér a családban, ott akár a nagyobb gyermek magától kezdi el utánozni az édesanyától látottakat. Olyan is előfordul, hogy ha sétálni indulunk, akkor a nagyobb testvér is hozni szeretné a babáját, a babakocsival, gondoskodni szeretne róla. Ahol nincs kistestvér, ott is megfelelően, kellő motiválással lehet babázni a gyermekünkkel. A nap bármely időszakában játszható, de beválhat az a módszer is, hogy az esti fürdetés előtt megkérjük a gyermeket, hogy fürdesse meg a babáját a lefekvés előtt, hiszen a napi rutinban ő vele is ez történik. Megbeszélhetjük, hogy mi történt a babával, miért kell megfürdenie, mi kell a fürdetéshez.

A babázás fejlesztő hatása_lány

Eközben összeszedhetjük a gyermekkel közösen a szükséges eszközöket. A szobában kis kádban fürdetjük a babát. Megkérdezhetjük tőle, hogy mi kell a kádba és hogy honnan hozzuk a vizet. Itt lehetőség nyílik a hőérzékelés fejlesztésére is, mivel átbeszéljük, hogy milyen víz kell: hideg vagy meleg. Ezt a gyermek a kezével le tudja ellenőrizni. A figyelmét is fel tudjuk kelteni avval, hogy ezután megkérdezzük tőle, hogy most mit kell tenni a babával: csak így ruhástól mehet a vízbe és kész? A fürdetés előtt alkalom nyílik a ruhadarabok levételére, azok megnevezésére.

A babázás fejlesztő hatása_lány2

Mindig erősítsük kommunikációval a cselekvést, például: húzd le a zoknikat a lábairól; húzd le a nadrágját stb. Fürdetés közben magát a folyamatot is segítsük meg beszélgetéssel, például megmostad a baba hátát, arcát stb. Miután megmosdatta a babát, újból felkeltjük a figyelmét olyan kérdéssel, ha kivetted a kádból, akkor öltöztetheted is vagy kell -e vele valamit még csinálni? Törölközésnél is hasonlóan járjunk el, például jól töröld meg a füle mögött, a térdhajlatainál, mert nem szabad vizesnek maradnia. Törlésnél gyakoroljuk a testrészek megnevezését, kérjük, hogy mutassa meg magán is az épp megnevezett testrészt. Jelezzük számára, hogy így fázik a baba, és kérdezzük meg, hogy ő milyen ruhát adna a rá. Megbeszéljük, hogy melyik ruhadarab melyik testrészre való. Adjunk neki teret a választásra, az önállósodásra.

Lezárásként, altassuk el a babát, hagyjuk, hogy gyermekünk álomba ringassa. Közben énekelhetünk is altatódalt, például a Tente baba, tentét.

A babázás is hasznos játék a jó közös minőségi idő eltöltésére, miközben rengeteg területet is fejleszt. Kerítsünk alkalmat arra, hogy gyermekünk minél többet gyakorolhassa ezt a tevékenységet.

Ez is érdekelhet:

Fejlesztő játék házilag | „Forgass ügyesen” doboz

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

A bábozás pozitív hatásai a kisgyermekek fejlődésére

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Helyesírás fejlesztése | Izgalmas ötletek

Magyartanárként és fejlesztő pedagógusként is szomorúan tapasztalom, mennyire nehezen megy egyeseknek a helyesírás. Vannak diákok, akiknek nem okoz gondot, ők […]

Iskolaérettség | Útmutató szakértőtől

Mikor válik tankötelessé gyermekünk? A jogszabály úgy rögzíti ezt a kérdéskört, hogy abban az évben válik tankötelessé egy gyermek, melyben […]

Diszlexia | Amikor az ABC nem 1x1

Előzmények: 1991-ben, amikor elkezdtem tanítani kevés gyereknél okozott problémát az írás és az olvasás. Mégis előfordult néha, hogy az okos […]

Testtudat fejlesztés | Hogyan és miért?

Miért is fontos, hogy gyermekünknek egészen kis korától kezdődően tanítsuk azt, hogy hol az orrod, szemed, karod stb.? Hogyan taníthatjuk […]

Mutat
Elrejt