8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Egy kutatás szerint a mai gyerekek ritkábban olvasnak, mint bármely korábbi generáció, és kevésbé élvezik az olvasást, mint a múltban a fiatalok. 2019-ben a 18 év alattiak mindössze 26%-a töltött minden nap egy kis időt olvasással, ez a legalacsonyabb napi szint 2005 óta. Az olvasásnak mélyreható előnyei vannak a gyermekek fejlődésében (segíti a kognitív fejlődést, fejleszti az empátiát, kreativitást, koncentrációt, segít erősebb kapcsolatokat kiépíteni stb.), de hogyan ösztönözhetjük gyermekeinket olvasásra? A gyerekek könnyebben fejlesztik olvasási készségeiket, ha élvezik az olvasást. Többet gyakorolnak, és motiváltabbnak érzik magukat az olvasási kihívásokra. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy bátorítsd gyermeked az olvasásra – és remélhetőleg meg is szerettesd vele azt!

 

Olvassa el újra és újra

Bátorítsd gyermeked az ismerős könyvek olvasására. Ha gyermeked a 100. alkalommal szeretné kivenni ugyanazt a könyvet a könyvtárból, az teljesen rendben van. Az újraolvasás segít növelni a sebességet és a pontosságot. Ez pedig segíthet önbizalmat építeni azokban a gyerekekben, akik másképp tanulnak és gondolkodnak.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra fejlesztem.hu

Ássatok mélyebbre a történetben

Segíts gyermekednek jobban beleásni egy történetbe azáltal, hogy kérdéseket tesztek fel a szereplők gondolatairól, cselekedeteiről vagy érzéseiről: „Miért gondolja Jack, hogy jó ötlet megvenni a varázsbabot? Mit érez az anyja, miután megtudja? Ösztönözd gyermeked, hogy kapcsolódjon a történethez az esetleg közösen átélt élményeken keresztül.

Válassz könyveket a megfelelő szinten

Segíts gyermekednek megtalálni a nem túl nehéz vagy túl könnyű könyveket. A gyerekek jobb olvasási élményben részesülnek, ha megfelelő szinten olvasnak könyveket. Úgy ellenőrizheted, hogy megfelelő a könyv szintje, hogy gyermeked felolvas Neked néhány oldalt. Ezután tégy fel kérdéseket az olvasottakkal kapcsolatban. Ha gyermeked nehezen olvassa el a szavakat vagy nehezen meséli el a történetet, próbáljatok ki egy másik könyvet.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra fejlesztem.hu

Keress egy könyvsorozatot

Kérj tanácsot egy könyvtárostól vagy egy tanártól olyan népszerű könyvsorozatokkal kapcsolatban, amelyek tetszhetnek gyermekednek, de biztosan találsz izgalmas olvasmányokat könyv kínálatunkban is. Egy könyvsorozat olvasása segít a gyerekeknek megismerni a hangnemeket, a karaktereket és a témákat. Ez az ismerősség növeli az érdeklődést és megkönnyítheti a sorozat következő könyveinek megértését.

 

Böngéssz weboldalunkon számtalan fejlesztő könyv és játék között. Amennyiben pedig nem szeretnél lemaradni újdonságainkról és akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Szerző: Andalik Patrícia 2023.01.19.

Találd meg a legszebb magyar meséket a MESKETE-n

A MESKETE.HU az első magyar, online közösségi gyerekmese portál, ahol profi meseszerzők és amatőr, hobbi írók osztják meg saját meséiket.

Alkosd meg Te is a saját láva lámpádat – Játék teszt

Régóta vártuk, hogy végre megalkothassuk a saját láva lámpánkat. Pillanatok alatt sikerült összerakni és eljött bekapcsoltuk! A sok-sok gyöngy azonnal mozgásba lendült és elkápráztatott minket a színek kavalkádja, a díszek ritmusos tánca.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Egy kutatás szerint a mai gyerekek ritkábban olvasnak, mint bármely korábbi generáció, és kevésbé élvezik az olvasást, mint a múltban a fiatalok. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy bátorítsd gyermeked az olvasásra – és remélhetőleg meg is szerettesd vele azt!

Fejlesztő játékok | Játékok, amelyek támogatják gyermeked fejlődését

A GONGE fejlesztő játékai kihívást jelentenek a gyermekek fizikai korlátainak, fejlesztik a kognitív képességeket és a szociális interakciót. Olvass az egyensúlyozó tölcsérről és további népszerű fejlesztő játékokról.

Térbeli mesekönyvek – csoda a gyermeki agynak

A mesehallgatás a kisgyermekek életének fontos része. A térbeli mesekönyvekkel a szülő-gyermek a kapcsolat még erősebbé válhat.

Mesekönyvektől az interaktív robotokig - Sárkányok minden mennyiségben

A Te gyermeked is sárkánymániás? Akkor ezek a sárkányos könyvek és játékok tökéletes képzeletindítók lehetnek számára.

A legjobb bűvész készletek gyerekeknek

Kisgyermeked ismerkedik a bűvészet világával és szeret új trükköket tanulni? Íme a legjobb bűvész készletek.

Adventi várakozás

A karácsonyt megelőző várakozási időszak az advent, amely a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és Szenteste ér véget. Minden vasárnap egy újabb gyertyát gyújtunk meg, egészen a december 24-e előtti utolsó vasárnapig. Az adventi időszak kezdetén mindenki lázas készülődésbe kezd, feldíszítik a lakást, otthonunk minden pontját beborítja a karácsonyi dekoráció. Az utcán járva arra lehetünk […]

Mutat
Elrejt