8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Egy kutatás szerint a mai gyerekek ritkábban olvasnak, mint bármely korábbi generáció, és kevésbé élvezik az olvasást, mint a múltban a fiatalok. 2019-ben a 18 év alattiak mindössze 26%-a töltött minden nap egy kis időt olvasással, ez a legalacsonyabb napi szint 2005 óta. Az olvasásnak mélyreható előnyei vannak a gyermekek fejlődésében (segíti a kognitív fejlődést, fejleszti az empátiát, kreativitást, koncentrációt, segít erősebb kapcsolatokat kiépíteni stb.), de hogyan ösztönözhetjük gyermekeinket olvasásra? A gyerekek könnyebben fejlesztik olvasási készségeiket, ha élvezik az olvasást. Többet gyakorolnak, és motiváltabbnak érzik magukat az olvasási kihívásokra. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy bátorítsd gyermeked az olvasásra – és remélhetőleg meg is szerettesd vele azt!

 

Olvassa el újra és újra

Bátorítsd gyermeked az ismerős könyvek olvasására. Ha gyermeked a 100. alkalommal szeretné kivenni ugyanazt a könyvet a könyvtárból, az teljesen rendben van. Az újraolvasás segít növelni a sebességet és a pontosságot. Ez pedig segíthet önbizalmat építeni azokban a gyerekekben, akik másképp tanulnak és gondolkodnak.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra fejlesztem.hu

Ássatok mélyebbre a történetben

Segíts gyermekednek jobban beleásni egy történetbe azáltal, hogy kérdéseket tesztek fel a szereplők gondolatairól, cselekedeteiről vagy érzéseiről: „Miért gondolja Jack, hogy jó ötlet megvenni a varázsbabot? Mit érez az anyja, miután megtudja? Ösztönözd gyermeked, hogy kapcsolódjon a történethez az esetleg közösen átélt élményeken keresztül.

Válassz könyveket a megfelelő szinten

Segíts gyermekednek megtalálni a nem túl nehéz vagy túl könnyű könyveket. A gyerekek jobb olvasási élményben részesülnek, ha megfelelő szinten olvasnak könyveket. Úgy ellenőrizheted, hogy megfelelő a könyv szintje, hogy gyermeked felolvas Neked néhány oldalt. Ezután tégy fel kérdéseket az olvasottakkal kapcsolatban. Ha gyermeked nehezen olvassa el a szavakat vagy nehezen meséli el a történetet, próbáljatok ki egy másik könyvet.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra fejlesztem.hu

Keress egy könyvsorozatot

Kérj tanácsot egy könyvtárostól vagy egy tanártól olyan népszerű könyvsorozatokkal kapcsolatban, amelyek tetszhetnek gyermekednek, de biztosan találsz izgalmas olvasmányokat könyv kínálatunkban is. Egy könyvsorozat olvasása segít a gyerekeknek megismerni a hangnemeket, a karaktereket és a témákat. Ez az ismerősség növeli az érdeklődést és megkönnyítheti a sorozat következő könyveinek megértését.

 

Böngéssz weboldalunkon számtalan fejlesztő könyv és játék között. Amennyiben pedig nem szeretnél lemaradni újdonságainkról és akcióinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Ez is érdekelhet

Balázs Ágnes mesekönyvek örökmozgó gyerekeknek

Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek és Születésnap

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is segíti őket abban, hogy nyitott szemmel és felfedező szellemmel járják végig az életüket. Természetes dolog a gyermeki kíváncsiság, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy gyerekeink mindenre kíváncsiak a körülöttük lévő világgal kapcsolatban. A gyermeki kíváncsiság fontos […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz és megtanulják, hogyan álljanak helyt az élet kihívásaival szemben. Hogyan fejleszthetjük ezt az értékes tulajdonságot gyermekeinkben, és miért olyan fontos a jövőjük szempontjából?   Mi is az a […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni.

Hogyan foglald le gyermeked a nyári szünetben?

Nyári szünet? Irány a szabad!   Ahogy beköszönt a nyári szünet, a gyermekek izgatottan várják a lehetőséget, hogy végre kiszabaduljanak az iskolai kötelezettségek alól, és felfedezzék a világot. A szabadban töltött idő azonban nem csak a gyerekeknek, hanem az egész családnak is számtalan élményt nyújthat. Szerezzünk értékes és felejthetetlen emlékeket, miközben élvezzük a természet adta […]

Ifjúsági könyvakció

Ízelítő az ifjúsági könyvakció kínálatából   Szerezz be új könyveket gyermekednek a nyári szünetre, 25% kedvezménnyel!   Legyél a tesóm! Már tudok olvasni sorozat 2. szint Alexandra minden áron szeretne egy kistestvért, ám szülei csak azt hajtogatják, hogy a testvér érkezése még „nem aktuális”. Sziszi úgy dönt: a kezébe veszi az ügyet, és próbál szerezni […]

Mutat
Elrejt