8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

A gyermekek támogatása érzékeny témákban | érzékenyítés

 

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében.

Az intézményben eltöltött közösségi élmények formálják, alakítják a gyermekek személyiségét. Az óvodák és iskolák feladata nem csak az oktatás, hanem a gyermekek érzelmekkel való megismerése és megértése is. Az érzékenyítés az egyik olyan terület, amely lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben.

Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

 

Csúfolódás

A csúfolódással a gyermekek otthon és az intézményben is egyaránt találkozhatnak, sőt az óvodában egy igen gyakori, napi szintű probléma. A pedagógusoknak és szülőknek egyaránt felelőssége van a gyermekek érzékenységének és empátiájának fejlesztésében. Fontos, hogy az óvodában a pedagógusok kezeljék a csúfolódást, rávilágítsanak arra, hogy ez milyen hatással van a csúfolódást elszenvedő gyermek és környezete érzéseire, lelki egyensúlyára. Az empátia és a konfliktusmegoldás fontos készségek, amelyeket az óvodai érzékenyítés során fejleszteni kell. Mindezt az otthoni, befogadó körülmények között is folytassuk a gyermekünkkel. A szülő feladata, hogy segítsen a gyermekeknek megérteni mások érzéseit, és rávezetni őket arra, hogyan kezeljék az esetleges bántó szavakat.

Túlélési tippek a sulihoz KÖNYV >>

Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály? KÖNYV >>

Hogyan élheted túl, ha „furcsának” tartanak? KÖNYV >>

 

érzékenyítés

 

Örökbefogadás

Az örökbefogadás egy másik érzékeny téma, amellyel az óvodapedagógusok és a szülők egyaránt szembesülhetnek. Először is találjuk meg a megfelelő eszközt arra, hogy megértessük gyermekünkkel az örökbefogadás jelentését. Fontos hangsúlyozni, hogy a család szeretete és összetartozása nem csak a biológiai köteléken alapul, hanem a szeretet és az elköteleződés erős kapcsolatán is.  Óvodai környezetben is lehet egy hét tematikája az örökbefogadás, amennyiben örökbefogadott gyermek érkezik a csoportba. A témafeldolgozáshoz az óvodapedagógusok használhatnak könyveket, játékokat, beszélgetéseket kezdeményezhetnek, amelyek segítik a gyermekeknek megérteni az örökbefogadás témakörét.

Örök ölelés – Mesék az örökbefogadásról KÖNYV >>

érzékenyítés

 

Szülők válása

A szülők válása jelentős érzelmi stresszt jelenthet a gyermekek számára. Válás esetén mindenképpen adjunk teret és időt a gyereknek, hogy kifejezze érzéseit ezzel kapcsolatban. Az empátia, a támogatás és a nyitott kommunikáció segíti a gyermekeket abban, hogy feldolgozzák a változást és tovább lépjenek. A szülőknek meg kell erősíteniük, hogy a válás nem a gyermek hibája, és mindig szeretetben és gondoskodásban részesülnek.

Miután jeleztük az óvoda felé az új élethelyzetet, az óvodapedagógusok beszélhetnek a csoporttal a válásról és a változásokról. A gyermekeknek lehetőséget kell adni arra, hogy megosszák érzéseiket, és meg kell tanítani nekik a pozitív kommunikáció és a támogatás fontosságát ilyen helyzetekben.

Túlélési tippek a családhoz KÖNYV >>

Hogyan élheted túl a szüleid válását KÖNYV >>

érzékenyítés

 

Testvér születése

Egy kistestvér érkezésese óriási változás. Egy izgalmas, de néha kihívásokkal teli időszak a gyermekek számára otthon. Szülőként, felkészíthetjük a gyermeket az új élethelyzetre, annak elfogadására. A kistestvér születése után, a szülőknek időt kell szánniuk a nagyobb gyermekkel való minőségi időtöltésre, hogy továbbra is érezhesse a szülői szeretetet és figyelmet.

Az óvodapedagógusok is érinthetik a témát a csoport mindennapjaiban. Alkalmat keríthetnek arra, hogy a gyermekek beszéljenek az érzéseikről, hogy a testvér születése nem az jelenti, hogy kevésbé szeretik őt a szülei.

Hogyan élheted túl, ha minden a testvéred körül forog? KÖNYV >>

érzékenyítés

 

Félelem

A félelem természetes érzelem, amely minden gyermeket érinthet otthon. Az érzékenyítés lehetőséget nyújt a szülőknek arra, hogy segítsék a gyermekeket a félelmeik megértésében és kezelésében. A nyitott kommunikáció, a támogató légkör és a megfelelő életkorhoz igazodó információk nyújtása mind-mind segíthet a gyermekeknek megbirkózni a félelmeikkel.

A gyermekek életében sokféle félelem lehet jelen az óvodai környezetben is. Az óvodapedagógusoknak fontos szerepük van abban, hogy megértsék és támogassák a gyermekeket ezekkel a félelmekkel való megküzdésben. A biztonságos környezetben a gyerekek megoszthatják félelmeiket és aggályaikat. Az óvodapedagógusok játékos és kreatív módszerekkel – mesék, rajzolás vagy szerepjátékok segítségével – segíthetik a gyermekeket a félelmeik kezelésében.

Szia, félelem KÖNYV >>

érzékenyítés

 

Az otthoni érzékenyítés tehát létfontosságú szerepet játszik a gyermekek érzelmi fejlődésében. A csúfolódás, az örökbefogadás, a szülők válása, a testvér születése és a félelem olyan témák, amelyekre az otthoni környezetben kiemelt figyelmet kell fordítani. Az otthoni érzékenyítés hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek erősebb és magabiztosabb kapcsolatokat alakítsanak ki, és hatékonyan kezeljék az élet kihívásait.

Az intézményekben, az óvodapedagógusoknak célszerű aktívan bevonni a gyermekeket az érzékeny témákat érintő beszélgetésekbe. Segíteniük kell a gyermekeket az empátia és a konfliktusmegoldás fejlesztésében. Az óvodapedagógusok és a szülők együttműködése kulcsfontosságú a gyermekek támogatásában és az érzelmi fejlődésük elősegítésében.

 

Amennyiben úgy érzed, hogy számodra is hasznos lehet egy-két gyerekneveléssel, anyasággal kapcsolatos könyv, akkor lapozd át a kínálatunkat.

 

Ez is érdekelhet

Minden gyerek jó?!| Gyermeknevelési könyv óvodapedagógus szemével

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

A zenei nevelés hatása a gyermek általános fejlődésére

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe kerülnek. Azonban a hangos könyvek nem csak kiváló szórakozást nyújtanak, hanem rendkívül pozitív hatásokkal is járhatnak az egyéni fejlődésre és tanulásra nézve. Frumné Braxa Elizabeth górcső alá vette néhány hangmodulos könyvünket, melyeket nagy szeretettel ajánl […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már már rutinszerűen. Előző este kigondoltam mit vegyek fel. Jó és rosszidő esetére is készültem. Első jó tanácsom szülőknek: Válasszanak ki együtt este olyan ruhát  gyermekeikkel, amit az másnap örömmel, vitatkozás nélkül vesz fel. Kukkantsunk rá az […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is segíti őket abban, hogy nyitott szemmel és felfedező szellemmel járják végig az életüket. Természetes dolog a gyermeki kíváncsiság, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy gyerekeink mindenre kíváncsiak a körülöttük lévő világgal kapcsolatban. A gyermeki kíváncsiság fontos […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz és megtanulják, hogyan álljanak helyt az élet kihívásaival szemben. Hogyan fejleszthetjük ezt az értékes tulajdonságot gyermekeinkben, és miért olyan fontos a jövőjük szempontjából?   Mi is az a […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni.

Mutat
Elrejt