8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Játékok gyerekeknek | Tippek nem csak a téli szünetre

Bőti Anikó gyógypedagógus pár izgalmas játékot mutat be, amivel nem csak a szórakozás, hanem a fejlődés is garantált. Játékok gyerekenek szakértőtől.

Djeco ABC Boom ügyességi játék

Amikor elkezdtem keresgélni az iskolásoknak való játékokat egyértelmű volt, hogy a DJECO-k között kezdem a válogatást. Szeretem ezt a márkát, mert tökéletes minőségűek, rendkívül sokáig használhatóak, és remek a design is. Már a játékok megjelenése is motiváló a gyerekek számára, ritkán van szükség plusz ösztönzésre.

Ebben a dobozban is csodajó minőségű fából készült nyomtatott nagybetűket, vastag feladatkártyákat, és remek tapintású (nem szúrós, nem szálkás) pálcikákat találunk. Számomra az egyetlen negatívum ezekben a játékokban, hogy 10 nyelven leírják a játékszabályokat, de a magyar nincs köztük. Persze ezt a kis nehézséget a mai világban már könnyen áthidalhatjuk.

Djeco ABC Boom ügyességi játék

A játékot 2-4 játékos játszhatja, és 8 éves kortól javasolják. Itt is bátran bíztatom Önöket, hogy már a fiatalabb gyermekekkel is próbálják ki, hiszen nem bonyolult a szabály, illetve ha a betűk felismerése még nehézkes, a társas ügyességi részében akkor is részt tudnak venni a kisebbek is. A játékidő nem túl hosszú, 10-15 perc, de persze függ attól is, hogy mennyire vagyunk ügyesek, türelmesek és kitartóak.

A szabályokon kívül, különböző nehézségi szinteken játszhatjuk a játékot, hiszen bár a leírás szerint olyan betűvel kell kezdődnie a szónak, amit húzunk, de mi bonyolíthatjuk, hogy az adott betű legyen a szó közepén vagy végén, vagy esetleg még azt is meghatározhatjuk, hogy a szó második szótagja kezdődjön vele. Másik nehezítés lehet, ha pl. főfogalom alá rendezést is gyakoroljuk, pl. csak bútorokat/növényeket/állatokat mondhatunk az adott betűvel. Mi mondatokat is szoktunk alkotni vele, sőt a játék végén az is nyer, aki a legtöbb hallott szót fel tudja idézni a végén.

Djeco ABC Boom ügyességi játék

Ráadásul akár az abc kirakását is gyakorolhatjuk, de mivel nincsenek benne a magyar abc kétjegyű és ékezetes betűi, így igazán izgalmas szokott lenni a gyerekeknek a helyes sorrend felállítása.

Mi minden fejlődik általa:

–       szókincs (passzív szókincs aktivizálódik)
–       szóelőhívás sebessége
–       auditív figyelem
–       vizuális figyelem
–       koncentráció
–       szem-kéz koordináció
–       térlátás, tervezés
–       finommotorika
–       sorrendiség, várakozás, közös tevékenykedés
–       kudarc-, sikerélmény megélése

Összetett játék, mert nem elég okosnak lenni, és tudni a szavakat, hanem még figyelmesnek, precíznek is kell lenni, hogy az építmény állva maradjon. Kiváló játék lehet az iskolai szünetekben, napköziben, de akár otthon is, hiszen a játékidő nem túl hosszú, mégis jól megdolgoztatja a gyerekeket. Gyakorlásként is kiváló móka.

Djeco:  Hop! Hop! Hop! kooperatív társasjáték

Már korábban kifejtettem, hogy mennyire nagy rajongója vagyok a DJECO játékoknak. Egyrészt azért, mert rendkívül jó minőségű anyagból készültek, ezáltal még ezek a társasok is könnyen tisztíthatóak és tartósak, másrészt mert kortárs művészek készítik a grafikáját… szóval összefoglalva tökéletesek. Kicsiknek és nagyoknak, tipikus, és eltérő fejlődésmenetű gyermekeknek és fiataloknak is ideálisak.

Djeco ABC Boom ügyességi játék

A társasjátékot a 4-8 éves korosztálynak szánják, de mint minden játéknál,  itt is azt javaslom, hogy ismerjék meg a leírást és utána döntsenek, hogy az Önök gyermekének vagy óvodai, iskolai csoportjának ideális lenne-e.

Mivel kooperatív játékról van szó, a játékosok számát nem határozták meg, de azért célszerű annyian játszani együtt, hogy mindenki kényelmesen, lökdösődés nélkül hozzáférjen a játékhoz.

Egy szuper történetet is kitalálhatunk a játékhoz, így a gyerekeknek sokkal izgalmasabb lesz az együtt gondolkodás. A végén pedig akár le is rajzolhatják, vagy a nagyobbak le is írhatják hogyan jutottak biztonságos helyre az állatok. A játék célja, hogy a pásztorlány, a bárányok és a kutya is biztonságban hazaérjen, mielőtt jön a vihar. Sajnos azonban a folyó feletti híd már elég rozoga, így egy nagyobb széllökéstől (amit mi magunk dobhatunk a kockával), egy-egy tartópillére kieshet.. ( ezt a gyerekeknek kell a pálcával óvatosan kivenniük). Ha a híd összeomlik, akkor vége a játéknak.

Djeco ABC Boom ügyességi játék

Egyszerűnek tűnik, de sok mindenre kell közösen figyelnie a gyermekeknek ahhoz, hogy minden szereplő átjusson a juhakolba.

Ezer kooperatív játék van a boltok kínálatában, miért emelem ki ezt? Nagyon egyszerű érveim vannak, amik közül néhányat leírok:

–       könnyen érthető a szabály, így már egészen kicsikkel (3-4 éves gyermekekkel) is játszható
–       memóriát is fejleszti
–       mozgásos elemek is vannak benne (ki kell venni a híd pillérét úgy, hogy ne dőljön fel)
–       ok-okozati összefüggésekre világít rá (rájövünk, hogy célszerű, hogy minden táblán legyen állat, mert különben sokszor van, hogy nem haladunk előre)
–       problémamegoldó gondolkodás fejlődését segíti elő
–       várakozást, kölcsönösséget, osztozkodást tanítja
–       kommunikációs helyzeteket generál…

Djeco ABC Boom ügyességi játék

Már néhány hónapja megvan a játék, így igazán magabiztosan tudom mondani, hogy nem lehet megunni! Tökéletes otthoni, vagy intézményi játék lesz belőle! Nem tart sokáig, így akár este a vacsora előtti rövid közös időbe is remekül beilleszthető. Az intézményekben pedig biztos vagyok benne, hogy mindig játszani fog vele valaki, hiszen nem kell hozzá felnőtt segítség!

Autók a lejtőn, fa versenypálya, kék Label-Label

A belga Label-Label cég neve, és ezáltal a termékei szerencsére mára már nem csak a szakemberek között ismert. Amikor valaki ezt a márkát említi nekem, akkor rögtön a letisztult formák, kellemes színek, a környezettudatosság, a fából készült csodaszép és kiváló minőségű termékek jutnak eszembe.

Igen, ezek valóban magasabb árkategóriájú eszközök, de azt hiszem a tartósságot, és a minőséget érdemes megfizetni, hiszen így ezek sokkal tovább használhatóak, nem fog lepattogni róla a festék ezáltal esztétikusabbak is.

Olyan sokszor tapasztalom, hogy egy játékot csak egyféleképpen használunk, most azért készült ez a rövid bejegyzés, hogy megmutassam mennyi lehetőség rejlik egy egyszerű versenypályában. Azt gondolom, hogy ennek a játéknak alap felszereltségnek kellene lennie otthon, az intézményekben és a fejlesztő foglalkozásokat tartó szakemberek játékai között is!

Azt pedig fontosnak tartom megemlíteni, hogy ne gondoljuk, hogy erre a játékra csak a fiúknak van szüksége, tapasztalatból tudom, hogy a lányok nagy kedvence is! A gyártó a 18 hónaposnál idősebb gyermekeknek ajánlja ezt a játékot.  Véleményem szerint – FELÜGYELET MELLETT- már a kisebbeknek is remek élményt nyújt.

Djeco ABC Boom ügyességi játék

Lássuk, hogy miért szeretem ezt ennyire:

Gyógypedagógusként dolgozom, és amikor kicsi gyermekek érkeznek hozzám az első találkozáskor – több másik kedvenc eszköz mellett- ez az egyik, amit mindig kikészítek.

Ez egy olyan játék, ami rendkívül motiváló a gyermekeknek, mindezek mellett pedig a kölcsönösséget, a kapcsolat kialakítását is elősegíti. Hiszen, ha nálam vannak az autók, akkor azokat el kell kérnie tőlem a gyermekeknek, ehhez rám kell néznie, vagy felém kell nyúlnia, hangot kell adnia, esetleg szólnia kell. Máris elkezdődött egy kommunikáció köztünk, ráadásul egy igazán izgalmas helyzetben. Ezután már könnyebb egy-egy feladathelyzet felkínálása, vagy a beszélgetés elkezdése, hiszen a közös élmény összekapcsol minket.

Már írtam, hogy a gyártó a 18 hónaposnál idősebb gyermekeknek szánja, de ne tegyük el akkor sem, ha a gyermekünk már 4-5 éves, hiszen ebben az időszakban is kitalálhatunk hozzá feladatokat.

Mi mindenre használhatjuk:

–      Megfigyelhetik a tárgyak tulajdonságait, ok-okozati kapcsolatokat, összefüggéseket. A felnőttek pedig az események narràlàsàval bővíthetik a gyerekek szókincsét.
–       A hozzá tartozó autók mellett mi üveggolyóval és nagyobb gyöngyökkel is szoktunk játszani megnézhetjük, hogy  melyik hogyan gurul rajta végig. (FELÜGYELET mellett, természetesen)
–       Ha egyszerre indítjuk az autókat a kicsikkel különböző színnel jelöljük meg őket, a nagyobbakkal már fel szoktuk számozni és lehet tippelni melyik ér le leghamarabb…
–       A kérést is (akár verbális akár nonverbàlis úton, gesztussal vagy képkommunikàcióval) gyakorolhatjuk vele, -ezt főleg eltérő fejlődésmenetű gyermekek esetében nagyon praktikus, hiszen ez a játék rendkívül motiváló, és a kérés után rögtön a következik a “jutalom” ( megkapom az autót amit leguríthatok)

De mindezen túl többek között gyakorolhatjuk vele a:

–       a kölcsönösség, az egymásra figyelés kialakításàt is, remekül szemlélteti az “én jövök.. te jössz…” helyzeteket is. Ami a kommunikáció során és később a jatekhelyzetekben is elengedhetetlen
–       főfogalom alá rendelést  (akkor kap autót ha mond egy bútort, élelmiszert, gyümölcsöt…)
–       verset, mondókát tanulhatunk vele  (Elkezdi a felnőtt ha jól folytatja kap autót)
–       napok neveit tanulhatjuk  (Amikor mondunk egy napot legurul egy autó)
–       állathangokkal játszhatunk (Ha felismerése a hangot vagy ha megmondja az állat hangját kap egy autót)
–       szólàncot játszhatunk

Ennek az eszköznek ott van a helye minden családban, és intézményben!

Ez is érdekelhet:

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Ünnepre hangolódás | Illatok, fények és emlékek

Egy mókuskerék az életünk. Egész évben rohanunk. A munkahelyre, az oviba, bevásárolni. Folytonosan hajszoljuk önmagunkat. Mindig új célokat kitűzve szeretnénk […]

Játékok gyerekeknek | Tippek nem csak a téli szünetre

Bőti Anikó gyógypedagógus pár izgalmas játékot mutat be, amivel nem csak a szórakozás, hanem a fejlődés is garantált. Játékok gyerekenek […]

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Mutat
Elrejt