8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Otthoni tanulás – együtt vagy külön a gyerekkel

Az iskola mellett sokszor otthon is szükség van a tanulásra. A gyerekeknek eltérő igényeik lehetnek az otthoni tanulással kapcsolatban.

Otthoni tanulás kisiskolások esetében

A kisiskolásoknál fontos szerepe lehet a szülő jelenlétének. Sokat jelent a jó szülő-gyerek kapcsolat szempontjából, a gyermek megtapasztalhatja, hogy számíthat a felnőttek biztatására, támogatására, segítségére az otthoni tanulás során. A nebuló ebben a folyamatban ráérezhet a tanulás örömére, mindez megalapozza a tanuláshoz való pozitív viszonyt és hozzáállást.

otthoni-tanulas

 

Kiszámíthatóság

Fontos az is, hogy a tanulás rendje a gyermek számára kiszámítható legyen, lehetőleg ne terheljük túl! Érdemes tehát megszokott rítusokat kialakítani az idő, hely stb. tekintetében. Azt javaslom, hogy az iskolából való hazaérkezés után mindenképpen hagyjanak időt a pihenésre, és 15-30 percnél ne tanuljanak egyszerre többet! Ha szükség van a folytatásra, tartsanak egy kis szünetet, utána folytathatják a munkát! Még egyszer hangsúlyozom, ügyeljenek arra, hogy ne terheljék túl a gyermeküket! Sokszor a kevesebb, több! Ha marad idő játékra, mozgásra, kötetlen beszélgetésre a családban, a tanuláshoz is több kedvet, energiát mozgósíthat a gyermek.

Van, amikor a gyermek egyáltalán nem igényli a felnőtt segítségét, viszont ilyenkor se hagyjuk őt magára az otthoni tanulás esetében! Fontos, hogy érezze, hogy fontos számunkra, hogyan teljesít, és milyen kudarcok vagy sikerek érik! Szoktassuk hozzá, hogy munkáját értékeljük, és egyben ahhoz is, hogy szeretetünk, törődésünk nem függ az iskolai teljesítményétől!

otthoni-tanulas

Otthoni tanulás nagy gyerekek esetében

Nagyobb gyermekeknél, harmadik, negyedik osztálytól kezdődően már más a helyzet! Mindenképpen tanácsos csökkenteni a szülői jelenlétet a gyermek otthoni tanulásánál, azonban továbbra is kövessük a fejlődését! Bizonyosodjunk meg arról, hogy érti –e gyermek az órák anyagát, fel tud-e megfelelően készülni, tud-e képességeinek megfelelően teljesíteni? Ha nehézségei vannak, járjunk a végére, hogy ezek miből adódnak! A képességeken túl több egyéb tényező is hat a tanulásra, amelyek alapvetően befolyásolhatják a hatékonyságot. Ilyenek például a gyermek tanulási módszerei, és motivációja, egyéb érzelmi akadályok, vagy akár a kortársak hatása, a részképesség zavarokról nem is beszélve. Ha diagnosztizált tanulási zavarokkal küzd gyermekük, érdemes a fejlesztő pedagógussal konzultálni arról, mennyi legyen a közös tanulásra fordított idő.

otthoni-tanulas

Ha a gyermek felső tagozatos, csak akkor tanuljanak közösen, ha ez valóban indokolt. Ilyenkor már akadályozhatja a gyermeknél a belső motiváció, és a felelősségérzet kialakulást a túlzott szülői jelenlét. Legyenek elérhetőek, de csak akkor vonódjanak be, ha valamiben elakadást tapasztalnak, vagy a gyermeknek segítségre van szüksége. Semmiképpen ne oldják meg a feladatokat helyette! Az ilyen szülői hozzáállás rombolja a tanuló önérzetét, önbecsülését, hosszú távon pedig csökkenti a belső indíttatást a tanulásra. Felső tagozatban az új elvárások miatt átmenetileg a megszokottnál több segítségre is szükség lehet, mégis fontos, hogy minél nagyobb önállóságra biztassák őt.

Középiskolás gyerekeknél a szülő azzal tud a legtöbbet segíteni, ha rendszeresen érdeklődik az iránt, ami a gyermekkel történik, és beszélget vele azokról a dolgokról, ami a serdülő életében fontos. Ennek az iskolai tanulás is beletartozik, azonban ne feledjük, hogy a serdülők nagyon érzékenyek arra, ha a szülőt egyedül csak az iskolai teljesítménye érdekli.

Érdemes „jókat beszélgetni”, érdeklődjünk, legyünk kíváncsiak a gyermek véleményére és mondjuk el, mi hogyan gondolkodunk. Hívjuk fel a kamasz figyelmét érdekes, plusz információkra, könyvekre, filmekre, ami akár az iskolai tananyaghoz kapcsolódó témákat is érintik. Mindez már nem csupán együtt-tanulásnak számít, hanem erőteljesen építi a későbbiekben a felnőtt gyermekükkel ápolt harmonikus kapcsolatot. Ha a korosztályi sajátosságokat is tekintetbe veszik, és ennek megfelelően alakítják a közös tanulást a fiúkkal, mindenképpen javaslom, hogy támogassák őt!

______________________________

Forrás:

Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat | 2016.03.29. 

 

Ez is érdekelhet

Tehetséggondozás | Tehetséges a gyermeked?

Egy szuper helyesírást fejlesztő játék | Helyesírás mágusa

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Beszédfejlődés gyermekkorban – Mire érdemes figyelni

Hogyan fejlődik a beszéd időről időre? Mik azok a jelek, amikre érdemes felfigyelnünk? Hogyan támogassuk gyermekünk beszédfejlődését? Újszülötteknél a legfontosabb kommunikációs csatorna a testi kontaktus, mellyel különböző ingereket nyújtunk a kisbabánknak. A kisbaba egyetlen kommunikációs eszköze ilyenkor még csak a sírás és egy-két testi mozdulat, melyre az édesanyja igyekszik megfelelő választ nyújtani: dajkálja, simogatja, megeteti, […]

A játék szerepe a gyermek életében

A gyermeki játék fejlődése, állomásai, megsegítése Mi jellemzi a gyermekek játéktevékenységét? Miért fontos a játék a gyermek életében? Milyen területeket fejleszt? Mik azok az intő jelek, amikre figyelnünk kell? Hogyan segíthetjük meg szülőként a játékfejlődést? A gyermeki játék funkciói: A különböző játéktevékenység fejleszti a tájékozódást, az ismeretszerzést, a benyomások rendszerezését, segíti az élményfeldolgozást és az […]

Finommotorika fejlesztése otthon, játékosan

Hogyan segítsük szülőként gyermekünk finommotoros készségének fejlődését? A finommotorika fejlesztése nagyon fontos és már születéstől kezdve játékos formában a napi rutin része lehet. Minderről Frumné Braxa Elizabethtel, az értelmileg akadályozottak és látássérültek pedagógiája szakirányos gyógypedagógussal beszélgettünk. Miért is fontos az érintés? Azért, mert a csecsemő a születése utáni első időszakban a környezetét és az azokból […]

Agresszív gyerek | A kisgyermekkori agresszió - A kicsik nagy érzelmi kihívásai

A gyermekkori agresszió gyakori téma, mivel a kisgyermekek sokszor nehezen kezelik az érzelmeiket és a konfliktusokat. A csecsemőkorban és az óvodás korban az agresszió megjelenhet, és bár sok szülő aggódik amiatt, hogy agresszív gyerek válik csemetéjéből, emiatt, fontos megérteni, hogyan és miért jelenik meg. A kisgyermekkori agresszió kezelése és megelőzése kulcsfontosságú a gyermek egészséges fejlődéséhez […]

Mutat
Elrejt