8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Irány az óvoda! Az elválás és a zene kapcsolata 

Az elválás megnyugtató eszköze a zene

Az elválás kihívásokkal teli időszak lehet mind a szülők, mind a gyermekek számára. Az óvodába való beilleszkedés ideje különösen érzékeny lehet, mivel a kicsiknek meg kell birkózniuk az otthoni biztonság megszűnésének érzésével. Azonban a zene ereje olyan eszközt kínálhat, amely megkönnyíti az átmenetet és segíthet leküzdeni az elválás okozta stresszt és szorongást. Ebben a blogbejegyzésben Vecsei Brigitta óvodapedagógussal együtt felfedezzük, hogy hogyan járulhat hozzá a zene ahhoz, hogy az óvodába való belépés simább és kevésbé ijesztő legyen mind a szülők, mind a gyermekek számára.

 

Elválás az anyaméhtől

A hirtelen jött nagy fény és szokatlan hideg érzékelésekor felsír az újszülött. Nemcsak tágítja a beáramló levegővel a tüdejét, de nemtetszését is kifejezi a rendkívül hirtelen jött változásra. Megnyugvást születése percében csak édesanyja vagy „császáros” babaként édesapja mellkasán talál. Az egyenletesen szuszogó és ritmusos szívverést nyújtó szülein megnyugszik, megpihen a nagy és kimerítő út után.

Aztán kezdődik az életnek nevezett nagy játék…

 

zene és az elválás

Kitapasztalja mivel tudja magára vonni édesanya vagy édesapja, olykor a családtagok figyelmét. Dalolásra buzdítva sírásával vagy mosolyával hálás közönségét. Itt már belesünk a zene birodalmának ajtaján. Gondolatainkban vagy egyáltalán nem, vagy csak foszlányokban kering egy-egy mondóka, dal vagy dallamocska. Ilyenkor elevenednek fel a régi családi rigmusok, énekek. Milyen jó is felidézni ezeket és szülőként segítségül hívni a minket is megnyugtató hangokat, dallamokat.

Aztán nem sokára jön a következő elválás…

 

Elválás pár órára anyuéktól

Az első olyan nehéz lépés ez anyának és babának, amihez szükség van megannyi erőre és bizalomra, olykor biztató szavakra is. Néha elég ehhez az elszakadáshoz a szülői fáradtság, a pihenés rövid, ám tartalmas szükségletének kielégítése.

zene és az elválás

Mi is történik valójában a nagyszülőknél abban a számukra szűkre szabott időben? Az új jövevény a csodás emberpalánta “megszerzése” új élményhez juttatja a nagyszülőket is. Jön a felidézési folyamat és vele együtt rengeteg megválaszolandó kérdés:

Mit és hogyan csináltam jól vagy rosszul a saját gyermekemnél?

Mivel nyugtattam, mitől kacagott gurgulázva vagy mitől ijedt meg?

Mi volt unokám anyujának kedvenc mondókája, játéka, éneke vagy meséje?

Rögvest előkerül a repertoár és indulhat is a móka. Ezek az alkalmak erősítik az összetartozás érzését, a családi harmóniát és anya-lánya-babája kapcsolatát is. Igen, jól olvasod kedves olvasó anya-lánya-unokája…mert a lányok édesanyjukban bíznak meg leginkább. Tőle várják a segítséget, megerősítést és visszacsatolást, hogy jól csinálják. Ez az erős kapocs csak tovább erősödik a kihívások kapcsán.

 

Irány a közösség | a zene és az elválás

Nagyon hamar elröppen az első pár nap, hónap, év és a biztonságot nyújtó családi szárnyak alól elindul kicsikénk világot látni. Legjobb esetben 3 éves kortól jön csak az újabb elválás, ha nincs korábban szükség a bölcsődére.

Az elválás sokszor szorongással és aggodalommal jár mind a szülők, mind a gyermekek számára. Ebben az érzelmi állapotban a zene jótékony hatású lehet. A lassú és nyugtató dallamok csökkenthetik az idegeskedést és segíthetnek a stressz enyhítésében. A relaxációs zenék, altatók és halk hangok olyan légkört teremthetnek, amelyben a gyermek könnyebben megnyugszik, és könnyebben megbirkózik az elválás kihívásaival.

Az óvodai élet kötelezősége, a napi elválás a megerősödött és elmélyült családi érzelmekre is hat. Hat. Ránk és Rá. Ezért kell néha mantrázni és ezzel is megnyugtatni magunkat a következőkkel:

„Minden rendben, de ha én félek, akkor ő is fél. Biztonságban, jó helyen van, ma is csodás napja lesz.”

 

zene és elválás

 

Miért is jó a gyermeknek az óvoda?

  • Mert közösségben lehet. Sokszor halljuk azt, hogy szüksége van társakra. És persze tudjuk, hogy gyereknek gyerek a társa.
  • Mert önállóvá válik. Egymás segítése mellett nemcsak gondolataiban, hanem cselekedeteiben is egyre önellátóbb lesz.
  • Mert alakulnak érzelmi és értelmi képességei. Spontán tanulás vagy sokoldalú fejlesztések kapcsán alakul személyisége, ismeretei gazdagodnak.
  • Mert testi-lelki-szociális fejlődése korosztályi szinten valósul meg, kinyílik előtte a világ és megannyi csoda kapuja.
  • Mert korosztályi lemaradásának korrigálását vagy tehetségkibontakozását is segítik a közösségi nevelés kapcsán.
  • Mert a tevékenységekben megvalósuló tanulás ebben az időszakban játékos cselekedtetéssel gazdagítja ismereteit, mélyíti tudását. Óvónőként, komplexen felhasználjuk a művészetek eszközeit és játékba ágyazva nyújtunk ismeretet.

 

Az elválás fájdalmának enyhítse az óvodában

Hogy milyen eszköz van elválás kapcsán az óvodapedagógus tárházában, amivel megnyugtathatja a kicsi vagy kicsit nagyobbacska gyermeket?

Itt lépjünk be a zene sokszínű birodalmába…

A zene közösségteremtő ereje, nyugtató hatása

Az óvodai közösségben való integrálódás fontos része az óvodába való beilleszkedésnek. A zene rendkívül hatékony lehet abban, hogy segítse a gyermeket a csoporttársakkal való kapcsolat kialakításában és a közösségbe való beilleszkedésben. Az éneklés vagy együttes zenélés lehetőségei lehetővé teszik a gyermek számára, hogy részt vegyen az óvodai tevékenységekben, és könnyebben megtalálja a közös érdeklődési területeket más gyerekekkel.

Már a csoportszoba esztétikus és harmonikus berendezése is nyugtatólag hat a kisgyermekre. A csoportszoba színei és kuckósított világa, a térelválasztás és tevékenység helyek kiválasztása (megtanulja mivel, hol érdemes játszani) egyfajta nyugalmat és biztonságot ad a gyermek számára.

Ölbe veszi, lovagoltatókkal, hintáztatókkal, halk dúdolással, kézcirógatással vigasztalhatja a felnőtt a gyermeket. Ez a testi kontaktus és a lágy dallamos hang nyugtatja őket.

Mivel nyugtatunk még? Megérkeztem táblára felteszi a jelét és jelzi azt is, hogy milyen a hangulata. Napközben jeléhez tartozó mondókák felidézésével és egyéni beszélgetéssel stresszt tudunk oldani.

Tevékenységeink alapja a zene. Az óvodai élet tele van különféle tevékenységekkel, mint például játékok, mozgásos játékok és kézműves foglalkozások. A zene lehetőséget kínál arra, hogy ezek a tevékenységek még élvezetesebbek legyenek. Zenés játékok, ritmusjátékok és dalok segíthetik a gyermekeket abban, hogy aktívan részt vegyenek az óvodai programokban, és pozitív élményekkel gazdagodjanak.

 

A zene életre kelti az óvodai tevékenységeket

Mondókázunk ábrázolás és lábtorna közben, a mesét megzenésíthetjük, teletűzdelhetjük a tanult mondókákkal énekekkel. Mozgás, séta, képeskönyv nézegetés közben verselhetünk, énekelhetünk és zenélhetünk. Érzelmeket fejezhetünk ki bábozás és zenére színfestés közben. A zene és éneklés hangulatkeltésre és akár hallgatásra ösztönöz.

Az élő zene mellett pedig mi más lehetne hatásosabb, mint a hangszeres zene. Saját készítésű eszközeink, például csörgők, zörgők, hangutánzó tárgyak kiegészítik és egyéni hangulatot teremtenek az üzletekbe kapható, megvásárolt hangszerek és a saját énekhang ötvözésével.

A zenével érzelmeket fejezhetünk ki. Megnyugodhatunk általa és az öröm kifejezésére is alkalmas.

A gyerekekkel ismertessük meg és ajánljuk fel az összes zenei irányzatot, hogy maguk választhassanak, csemegézhessenek közülük. Így is alakítva zenei ízlésüket.

 

A zene érzelmi kapcsolatokat épít, nyugtató hatású, segíti az önbizalmat és az önkifejezést, közösségteremtő ereje révén pedig hozzájárulhat a gyermek sikeres beilleszkedéséhez az óvodai közösségbe. Használjuk hát a zene erejét ebben az érzékeny időszakban, és segítsük a gyermekeket abban, hogy pozitív élményekkel és örömmel nézzenek szembe az új kihívásokkal az óvodában!

 

Ez is érdekelhet

A zenei nevelés hatása a gyermek általános fejlődésére

Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenka használatáról?

A beszédfejlődés elősegítése a hétköznapokban

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Helyesírás fejlesztése | Izgalmas ötletek

Magyartanárként és fejlesztő pedagógusként is szomorúan tapasztalom, mennyire nehezen megy egyeseknek a helyesírás. Vannak diákok, akiknek nem okoz gondot, ők […]

Iskolaérettség | Útmutató szakértőtől

Mikor válik tankötelessé gyermekünk? A jogszabály úgy rögzíti ezt a kérdéskört, hogy abban az évben válik tankötelessé egy gyermek, melyben […]

Diszlexia | Amikor az ABC nem 1x1

Előzmények: 1991-ben, amikor elkezdtem tanítani kevés gyereknél okozott problémát az írás és az olvasás. Mégis előfordult néha, hogy az okos […]

Testtudat fejlesztés | Hogyan és miért?

Miért is fontos, hogy gyermekünknek egészen kis korától kezdődően tanítsuk azt, hogy hol az orrod, szemed, karod stb.? Hogyan taníthatjuk […]

Mutat
Elrejt