8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

 

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni. Megosztunk két egyszerű gyurma receptet, és ötleteket adunk a gyurmából való alkotáshoz.

 

gyurmázás fejlesztő hatásai (2)

 

A gyurmázás fejlesztő hatásai

A gyurmázás számos fejlesztő hatással bír a gyermekek számára. Vegyük most számba ezeket együtt.

Elősegíti a finommotoros készségek fejlődését, fejleszti a kézügyességet. A gyurma nyomkodása, húzogatása, formázása során a gyermek ujjai folyamatosan kisebb nagyobb mozdulatokat végez. Ilyenkor erősödnek az izmai, fejlődik a kézügyessége. A finommotorika fejlesztése nagyon fontos, hisz később a rajzolásnál vagy kisiskolás korban az írás tanulása során szükség lesz a látás és a finommozgás pontos összehangolására.

A szem-kéz koordináció fejlesztésére is kiválóan alkalmas ez a játék, hiszen a gyurma formázásához a gyereknek szüksége van az ujjak és kéz izmainak finom koordinációjára.

 

gyurmázás fejlesztő hatásai

 

A gyurmázás egy csodás kreatív tevékenység, fejleszti a képzelőerőt. Hiszen a gyereknek ki kell találnia, hogy mit szeretne alkotni, el kell képzelnie a folyamatot, ahogy megalkotja a remekművet. Természetesen ez egy tanulási folyamat, nem elvárható, hogy már a kezdetektől tökéletes alkotásokat készítsen.

A gyurmázás lehetőséget ad a térbeli gondolkodás és a formák megértésének fejlesztésére. A gyerekek megtanulhatják hogyan lehet térben alkotni, különböző alakzatokat összekapcsolni.

 

gyurmázás fejlesztő hatásai (6)

 

Miért szeretnek a gyerekek gyurmázni?

A gyerekek számos okból szerethetnek gyurmázni. Az egyik ok természetesen az, hogy élvezik az érzést, ahogy a gyurma a kezük között formálhatóvá válik. A gyermekeknek lehetőségük van kifejezni magukat és szabadon alkotni anélkül, hogy bármilyen korlátozás lenne.

A gyurmázás stresszoldó hatással is rendelkezik. Amikor a gyerek formázza, nyújtja gyurmát, az segít ellazulni és megnyugodni.

Emellett a gyerekek szeretnek olyan dolgokat létrehozni, amelyek a valóságban nem lehetségesek. A gyurmázás lehetőséget ad nekik arra, hogy elképzeljék és megvalósítsák a saját fantáziavilágukat.

 

gyurmázás fejlesztő hatásai (5)

 

Hány éves kortól ajánlott a gyurmázás?

A gyártók jellemzően 3 éves kor felett, vagy óvodás kortól ajánlják a gyurmák használatát, lenyelés vagy fulladásveszély miatt. Ellenben, megfelelő felügyelet mellett már 2 éves kortól, a bölcsődés korú gyermeked kezébe adhatod. Természetesen figyelmeztesd őt arra, hogy nem szabad azt megenni, a szájába tenni, legyen az a gyurma bármennyire színes-szagos.

A 2-3 éves korosztály jellemzően nyomkodja, húzogatja a gyurmát, megtapasztalja annak működését. Ha már felfedezte a gyurma viselkedését, készíthettek belőle kígyót, csigát, kisebb-nagyobb golyókat (melyeket sorba állítva hernyót/kukacot alkothattok). Legyél türelmes, hisz a megfelelő életkor, fejlettségi szint szükséges ahhoz, hogy a gyurmázás élményt adhasson és ne fulladjon kudarcba.

 

gyurmázás fejlesztő hatásai (4)

 

Ötletek – mit alkossunk gyurmából?

A gyurmázás kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. Itt van néhány ötlet, hogy milyen tárgyakat készíthettek gyurmából:

 

  • Állatkák és állatkerti jelenetek
  • Ételek és sütemények
  • Járművek, mint autók, repülők vagy hajók
  • Virágok és növények
  • Szuperhősök és rajzfilm figurák
  • Formák és geometriai alakzatok

 

gyurmázás fejlesztő hatásai (7)

 

Gyurma recept

Az alábbiakban kétféle, jól bevált gyurma receptet találhatsz, amelyeket könnyedén elkészíthetsz akár a gyerekekkel együtt.

 

Bőti Anikó gyógypedagógus, a Játék rengeteg Facebook oldal tulajdonosának szuper összefoglalóját a témában itt éred el.

A gyurma receptjét alább találhatod:

 

YouTube video

 

Az illatos gyurma, főzés nélküli gyurma receptje itt található.

 

Fontos, hogy mindig rakjátok a gyurmát egy légmentesen zárható dobozba játék után. így biztosan nem fog a gyurma megkeményedni és könnyen használható lesz a következő alkalommal is.

 

Gyurmák és készletek a webshopban >>

 

Ez is érdekelhet

Hogyan foglald le gyermeked a nyári szünetben?

Vízzel festhető színezőkönyv – Ismerd meg!

Mi az a vasalható gyöngy? | A vasalható gyöngy fejlesztő hatásai

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Ünnepre hangolódás | Illatok, fények és emlékek

Egy mókuskerék az életünk. Egész évben rohanunk. A munkahelyre, az oviba, bevásárolni. Folytonosan hajszoljuk önmagunkat. Mindig új célokat kitűzve szeretnénk […]

Játékok gyerekeknek | Tippek nem csak a téli szünetre

Bőti Anikó gyógypedagógus pár izgalmas játékot mutat be, amivel nem csak a szórakozás, hanem a fejlődés is garantált. Játékok gyerekenek […]

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Mutat
Elrejt