8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Ablak – Zsiráf képes gyermeklexikon

Az Ablak-Zsiráf képes gyermeklexikon könyveket Szakacsics Judit és Kun-Péti Erika óvodapedagógusok, illetve a Dunaharaszti Mese Óvoda kis ovisai vették górcső alá.

A mai gyerekek keveset olvasnak, kevés könyvet vesznek a kezükbe. Az egyéb kommunikációs eszközök (pl.: számítógép, TV) használata során, rengeteg képi és hangi információhoz jutnak, melyekből lehet, hogy sok dolgot nem is értenek. Óvodás korban nehéz számukra az egyes fogalmak és összefüggések megértése. Az Ablak-Zsiráf gyermeklexikon segíti a tájékoztatást, tájékozódást, az ismeretek rendszerezését, feldolgozását. A képek segítik az érdeklődés felkeltését és fantázia megindítását. A több generációk által használt könyv kiállta az idő próbáját, tartalmilag és grafikailag is hasznos a gyerekek számára. A gyermeklexikon a világ fejlődéséhez igazodva megújult fogalmakkal, ismeretanyaggal, képekkel bővült. Napi gyakorlatban jól használható, szókincse idomul a 3 éves, de akár a 10-12 éves gyerekek életkorához is. Nyelvi információk bőségével szolgálnak a magyarázatok fiúk és lányok számára egyaránt.

ablak-zsiraf-konyvek

Ablak-Zsiráf képes gyermeklexikon – Állatok

A gyermekek érzelmi világában az állatok fontos szerepet töltenek be egészen pici kortól kezdve. Ösztönösen szeretik az állatokat, kíváncsiak rájuk. Az Ablak-Zsiráf gyermeklexikon sorozat Állatok című könyvéből olyan élőlényekről kaphatnak ismereteket, amelyekkel a mindennapi életük során egyáltalán nem, vagy csak ritkán látnak, találkoznak.

Melyik korosztálynak ajánlja az Ablak-Zsiráf gyermeklexikonokat?

A 3-4 évesek és az 5-6-7 évesek számára egyaránt szórakoztató tevékenység volt az irodalmi alkotás nézegetése, miközben érdekes információkat, tapasztalatokat szerezhettek a gyerekek az állatok világáról.

Milyen fejlesztő hatása van a gyermeklexikonoknak?

A szövegbuborékokba rejtett információk, a képregény olvasás metodikáját készítik elő. A kognitív képességek fejlesztése mellett, javítják a kommunikációs és szociális készségeket a kooperációs tevékenységeken keresztül.

Játékos tapasztalatszerzést, az egyes fogalmak megértését, ismeretek bővítését, rendszerezését, valamint a gondolkodás és figyelem fejlesztését is lehetővé teszi a könyv. A lexikon által nyújtott ismeretek, újabb kérdések megfogalmazására késztetik a gyerekeket.

Ablak-Zsiráf képes gyermeklexikon – Sport

Milyen korosztály számára ajánlanák a könyvet?

Főként nagycsoportos korosztály számára ajánlott a Sport című gyermeklexikon, de a képek nézegetése során, a kisebbekben is rengeteg kérdés merül fel. Nagyon sok lehetőséget nyújt az ismeretszerzésre, de mivel a szöveg elolvasása elengedhetetlen, ezért az olvasni tudó személy jelenléte is. Az iskolás gyerekek számára ez a probléma kiküszöbölhető, hiszen ő már eltudja olvasni a gyermeklexikonban található szöveget és önállóan további kutatásokat tehet a témában.

Mennyire kötötte le a kisebbeket a gyermeklexikon?

A gyerekek véleménye megoszlik, ám szívesen beszélgetnek azokról a sportágakról, amelyben esetlegesen érintettek vagy hallottak róla. Különböző sportágakat, az azokhoz kapcsolódó eszközöket és szabályokat ismerheti meg, nyújt róla információt mindenki számára, hiszen a sport, mindenkié.

Néhány szó a gyermeklexikonokhoz tartozó foglalkoztató füzetekről

Rajzos kérdések kapcsán a gyerekek játékosan oldják meg a foglalkoztató füzetekben található feladatokat. A játékos cselekedtetés során a gondolkodási műveletek fejlesztésén túl, számos olyan készség és képesség fejlesztésére van lehetőség, ami a kisiskolai munkához, az iskolai tanulmányok során elengedhetetlen.

ablak-zsiraf-gyermeklexikon-sport-fejlesztemhu

Az Ablak- Zsiráf gyermeklexikonok további köteteit itt találod.

 

Ez is érdekelhet

Bartos Erika gyerekverseit óvodapedagógus véleményezte, itt találod.

A mese szerepe a gyermek személyiségfejlődésébe, szakértői cikket itt találod.

 

Kövess minket Facebookon, Instagramon és már Pinteresten is.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Keress, találj, mesélj böngészősorozat – Ismerd meg!

A könyvek régóta az emberiség egyik legértékesebb kincsét képezik. A betűk sorai között elrejtett történetek, ismeretek és fantáziavilágok évezredek óta inspirálják, tanítják és szórakoztatják az olvasókat. A modern könyvkiadásban egyre újabb és izgalmasabb formákban jelennek meg a történetek. Az 1-6 éves korosztály számára az egyik legizgalmasabb és kreativitásra ösztönző, fejlesztő könyvkategória a böngésző könyvek.   […]

Íme a Gonge rugalmas karika | Ismerd meg

Ahogy arról korábbi bejegyzéseinkben is olvashattál, a Gonge mozgásfejlesztő eszközei, például az egyensúlyozó tölcsér, a lépőkő vagy éppen a rugalmas karika készletek nem csak intézményi felhasználásra alkalmasak. Ezek a termékek remekül kiegészíthetik az otthoni mozgásos játékokat, hiszen csodásan fejleszthetik a kognitív, érzelmi és fizikai képességeiket is.   Mi az a Gonge rugalmas készségfejlesztő karika? A […]

Irány az óvoda! Az elválás és a zene kapcsolata 

Az elválás megnyugtató eszköze a zene Az elválás kihívásokkal teli időszak lehet mind a szülők, mind a gyermekek számára. Az óvodába való beilleszkedés ideje különösen érzékeny lehet, mivel a kicsiknek meg kell birkózniuk az otthoni biztonság megszűnésének érzésével. Azonban a zene ereje olyan eszközt kínálhat, amely megkönnyíti az átmenetet és segíthet leküzdeni az elválás okozta […]

Hogyan szoktassuk le gyermekünket a pelenka használatáról?

Szobatisztaságra nevelés   A szobatisztaságra nevelés napjainkban igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Hiszen a mai pelenkák szuper komfortosak, nagyon nedvszívóak így a gyermeket sokkal kevésbé zavarja a koszos pelenka, mint korábban. A komfortosság és a kényelem így kitolhatja a szobatisztává válás időszakát. Kecskemétiné Ujvári Hajnalka óvodapedagógus tanácsai szobatisztuló kisgyermekek szüleinek.   Hogyan érdemes belevágni […]

Mutat
Elrejt