8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Harry Potter – Tudtad-e?

Már az első könyv megjelenésével nagy népszerűségre tett szert J. K. Rowling, a Harry Potter regényeivel. És bár a könyv- és filmsorozat már véget ért, még mindig megállíthatatlanul dübörög a Potter láz. A fejlesztem.hu oldalon is számos Harry Potter témájú játékkal és puzzle-el találkozhatsz. És nincs ez másképp nálunk sem. Mi, a fejlesztem.hu csapata is mérhetetlenül rajongunk Rowling varázsvilágáért és az árva varázslóért, ezért most elhoztunk nektek öt érdekességet a Harry Potter világából.

 

A láthatatlanná tévő Köpeny

A Harry Potter és a bölcsek kövében Harry egy titokzatos személytől megkapja karácsonyra apja régi láthatatlanná tévő köpenyét. De vajon hogyan került Jameshez ez a különleges tárgy? Az első “Potter” egy Linfred of Stinchcombe nevű varázsló volt, még a XII. században. Linfred legidősebb fia, Hardwin feleségül vette Iolanthe Peverellt, aki nem volt más, mint Ignotus Peverell lánya. Ignotus a Peverell fivérek közül a legfiatalabb, aki a Három fivér meséiben (Harry Potter és a Halál ereklyéi) megkapja a “halál” láthatatlanná tévő köpenyét.

Honnan ered a Potter név?

A fenti szövegben már említettük, hogy az első “Potter” Linfred of Stinchcombe nevű varázsló volt, de akkor hol a Potter családnév? Linfred a varázsképességét leginkább gyógyításra fordította és nagyon szeretett elpepecselni mindenféle apró cseprő dologgal. A betegei és ismerősei eleinte csak viccből becézgették így, de végül rajta maradt a Potter név. A potter ige angolul azt jelenti, hogy piszmog, pepecsle.

 

Honnan ered a Sirius Black keresztneve?

Mint az ismert, nem Dumbledore volt az egyetlen igazgatója az iskolának. Őt számos nagyhatalmú varázsló is megelőzte már az igazgatói székben. Egyik ilyen igazgató Phineas Nigellus Black volt, aki többször is megjelenik mozgó portré formájában a Harry Potter és a Főnix rendje című könyvben. Phineas-nak volt egy bátyja, akit Siriusnak hívtak, de sajnálatos módon az idősebb testvér korán eltávozott az élők sorából. Bátyja emlékére nevezte el a fiát Sirius Blacknek.

 

Emma Watson, Daniel Radcliffe and Rupert Grint in a scene from 'Harry Potter and the Prisoner of Azkaban'. (AP Photo/Warner Bros.)

 

Perselus Piton professzor mondatainak értelmezése

A Harry Potter és a bölcsek kövében, az első bájitalórán elhangzik három kérdés Pitontól, amit Harry-nek szánt:

  1. Mik kapunk, ha ürömteába őrölt aszfodéloszgyökeret keverek?
  2. Ha szereznie kellene egy bezoárt, Potter hol keresné?
  3. Sisakvirág és farkasölőfű. Mi a különbség?

Vajon azt tudtad, hogy ekkor Piton, nem kiszúrni akart Harry-vel, hanem konkrét információkat adott át neki?

De vajon mit? Az aszfodélosz egy liliomfajta (Harry anyját Lily-nek hívták). Viktóriánus virágnyelven az aszfodélosz annyit jelent, hogy “a sírig kísér a megbánás”. Az üröm jelentése: valaminek a hiánya, mély megbánás.

Ez azt jelenti, hogy amikor Harry először találkozott Pitonnal (úgy hogy emlékezett is rá), akkor Piton konkrétan azt mondta neki: Bánom Lily halálát és hiányzik az édesanyád.

 

Harry Potter vs. Voldemort – Griffendél vs. Mardekár

A Harry Potter története a jó és a rossz harcáról szól. A történet két nagy ellenlábasa Harry Potter és Tom Denem (Voldemort). Mindkettejükhöz köthető egy-egy varázslat. Voldemorthoz az Avada Kedavra (a gyilkos átok), míg Harry-hez a Capitulatus (lefegyverző bűbáj). Harryt be is azonosítják arról, hogy csak lefegyverezni szokott. A két karakter közötti színjátékban is nagy szerepük van a varázslatoknak. Griffendél színe a vörös, míg a Capitulatus is vörös fénnyel jelenik meg. Mardekár színe a zöld, ahogy az Avada Kedavra-é is. Voldemort szeme piros, Harry pedig Zöld.

Ezek alapján jól látszik, hogy Rowling mennyire mélyen bele ásta magát a történetbe. Nem csak felszínesen szól a jó és rossz harcáról, hanem mélységeiben is megmaradt az alap ötletnél.

 

Az ötből hányat tudtál? Írd meg nekünk nyugodtan, nagyon kíváncsiak vagyunk rá.

Ne maradj le legújabb cikkeinkről, híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess akcióinkról, újdonságainkról.

 

Ez is érdekelhet

A legjobb bűvész készletek gyerekeknek

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Ünnepre hangolódás | Illatok, fények és emlékek

Egy mókuskerék az életünk. Egész évben rohanunk. A munkahelyre, az oviba, bevásárolni. Folytonosan hajszoljuk önmagunkat. Mindig új célokat kitűzve szeretnénk […]

Játékok gyerekeknek | Tippek nem csak a téli szünetre

Bőti Anikó gyógypedagógus pár izgalmas játékot mutat be, amivel nem csak a szórakozás, hanem a fejlődés is garantált. Játékok gyerekenek […]

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Mutat
Elrejt