8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Harry Potter – Tudtad-e?

Már az első könyv megjelenésével nagy népszerűségre tett szert J. K. Rowling, a Harry Potter regényeivel. És bár a könyv- és filmsorozat már véget ért, még mindig megállíthatatlanul dübörög a Potter láz. A fejlesztem.hu oldalon is számos Harry Potter témájú játékkal és puzzle-el találkozhatsz. És nincs ez másképp nálunk sem. Mi, a fejlesztem.hu csapata is mérhetetlenül rajongunk Rowling varázsvilágáért és az árva varázslóért, ezért most elhoztunk nektek öt érdekességet a Harry Potter világából.

 

A láthatatlanná tévő Köpeny

A Harry Potter és a bölcsek kövében Harry egy titokzatos személytől megkapja karácsonyra apja régi láthatatlanná tévő köpenyét. De vajon hogyan került Jameshez ez a különleges tárgy? Az első “Potter” egy Linfred of Stinchcombe nevű varázsló volt, még a XII. században. Linfred legidősebb fia, Hardwin feleségül vette Iolanthe Peverellt, aki nem volt más, mint Ignotus Peverell lánya. Ignotus a Peverell fivérek közül a legfiatalabb, aki a Három fivér meséiben (Harry Potter és a Halál ereklyéi) megkapja a “halál” láthatatlanná tévő köpenyét.

Honnan ered a Potter név?

A fenti szövegben már említettük, hogy az első “Potter” Linfred of Stinchcombe nevű varázsló volt, de akkor hol a Potter családnév? Linfred a varázsképességét leginkább gyógyításra fordította és nagyon szeretett elpepecselni mindenféle apró cseprő dologgal. A betegei és ismerősei eleinte csak viccből becézgették így, de végül rajta maradt a Potter név. A potter ige angolul azt jelenti, hogy piszmog, pepecsle.

 

Honnan ered a Sirius Black keresztneve?

Mint az ismert, nem Dumbledore volt az egyetlen igazgatója az iskolának. Őt számos nagyhatalmú varázsló is megelőzte már az igazgatói székben. Egyik ilyen igazgató Phineas Nigellus Black volt, aki többször is megjelenik mozgó portré formájában a Harry Potter és a Főnix rendje című könyvben. Phineas-nak volt egy bátyja, akit Siriusnak hívtak, de sajnálatos módon az idősebb testvér korán eltávozott az élők sorából. Bátyja emlékére nevezte el a fiát Sirius Blacknek.

 

Emma Watson, Daniel Radcliffe and Rupert Grint in a scene from 'Harry Potter and the Prisoner of Azkaban'. (AP Photo/Warner Bros.)

 

Perselus Piton professzor mondatainak értelmezése

A Harry Potter és a bölcsek kövében, az első bájitalórán elhangzik három kérdés Pitontól, amit Harry-nek szánt:

  1. Mik kapunk, ha ürömteába őrölt aszfodéloszgyökeret keverek?
  2. Ha szereznie kellene egy bezoárt, Potter hol keresné?
  3. Sisakvirág és farkasölőfű. Mi a különbség?

Vajon azt tudtad, hogy ekkor Piton, nem kiszúrni akart Harry-vel, hanem konkrét információkat adott át neki?

De vajon mit? Az aszfodélosz egy liliomfajta (Harry anyját Lily-nek hívták). Viktóriánus virágnyelven az aszfodélosz annyit jelent, hogy “a sírig kísér a megbánás”. Az üröm jelentése: valaminek a hiánya, mély megbánás.

Ez azt jelenti, hogy amikor Harry először találkozott Pitonnal (úgy hogy emlékezett is rá), akkor Piton konkrétan azt mondta neki: Bánom Lily halálát és hiányzik az édesanyád.

 

Harry Potter vs. Voldemort – Griffendél vs. Mardekár

A Harry Potter története a jó és a rossz harcáról szól. A történet két nagy ellenlábasa Harry Potter és Tom Denem (Voldemort). Mindkettejükhöz köthető egy-egy varázslat. Voldemorthoz az Avada Kedavra (a gyilkos átok), míg Harry-hez a Capitulatus (lefegyverző bűbáj). Harryt be is azonosítják arról, hogy csak lefegyverezni szokott. A két karakter közötti színjátékban is nagy szerepük van a varázslatoknak. Griffendél színe a vörös, míg a Capitulatus is vörös fénnyel jelenik meg. Mardekár színe a zöld, ahogy az Avada Kedavra-é is. Voldemort szeme piros, Harry pedig Zöld.

Ezek alapján jól látszik, hogy Rowling mennyire mélyen bele ásta magát a történetbe. Nem csak felszínesen szól a jó és rossz harcáról, hanem mélységeiben is megmaradt az alap ötletnél.

 

Az ötből hányat tudtál? Írd meg nekünk nyugodtan, nagyon kíváncsiak vagyunk rá.

Ne maradj le legújabb cikkeinkről, híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess akcióinkról, újdonságainkról.

 

Szerző: Andalik Patrícia 2022.12.01.

Alkosd meg Te is a saját láva lámpádat – Játék teszt

Régóta vártuk, hogy végre megalkothassuk a saját láva lámpánkat. Pillanatok alatt sikerült összerakni és eljött bekapcsoltuk! A sok-sok gyöngy azonnal mozgásba lendült és elkápráztatott minket a színek kavalkádja, a díszek ritmusos tánca.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Egy kutatás szerint a mai gyerekek ritkábban olvasnak, mint bármely korábbi generáció, és kevésbé élvezik az olvasást, mint a múltban a fiatalok. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy bátorítsd gyermeked az olvasásra – és remélhetőleg meg is szerettesd vele azt!

Térbeli mesekönyvek – csoda a gyermeki agynak

A mesehallgatás a kisgyermekek életének fontos része. A térbeli mesekönyvekkel a szülő-gyermek a kapcsolat még erősebbé válhat.

Mesekönyvektől az interaktív robotokig - Sárkányok minden mennyiségben

A Te gyermeked is sárkánymániás? Akkor ezek a sárkányos könyvek és játékok tökéletes képzeletindítók lehetnek számára.

A legjobb bűvész készletek gyerekeknek

Kisgyermeked ismerkedik a bűvészet világával és szeret új trükköket tanulni? Íme a legjobb bűvész készletek.

Adventi várakozás

A karácsonyt megelőző várakozási időszak az advent, amely a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és Szenteste ér véget. Minden vasárnap egy újabb gyertyát gyújtunk meg, egészen a december 24-e előtti utolsó vasárnapig. Az adventi időszak kezdetén mindenki lázas készülődésbe kezd, feldíszítik a lakást, otthonunk minden pontját beborítja a karácsonyi dekoráció. Az utcán járva arra lehetünk […]

Harry Potter - Tudtad-e?

A Harry Potter láz továbbra is megállíthatatlanul dübörög. Ha te is rajongsz Rowling varázsvilágáért és az árva varázslóért, akkor mindenképpen olvasd el az öt érdekességet amit neked gyűjtöttünk össze.

Fejlesztő kártyajátékok gyerekeknek

A kártyajáték fejleszti gyermekünk emlékezetét, a szem-kéz koordinációt, analízis-szintézis képességét és a számolási készségeit. Tudj meg minél többet róla.