8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

MONO Kártyajáték – Oviban is kipróbáltuk!

Számra szám, színre szín, fordíts kört vagy kérj egy színt! Húzz fel kettőt, néha négyet, kimaradsz, ha nem vagy résen! Ha már csak egy lapod van kiáltsd, hogy MONO! Egy kártyalapra ugyanolyan számmal, vagy színnel jelölt lapokat lehet letenni, de itt jön a csavar. A különleges lapokkal hátrányba hozhatjuk játékostársunkat és kedvezhetünk saját magunknak. A MONO kártyajátékot az nyeri, akinek először elfogynak a lapjai.

 

Szakember mondja – MONO kártyajáték

A MONO kártyajátékot Aczél Török Eszter és Horváth Balázsné óvodapedagógusok véleményezték:

A MONO kártyajáték szabályai egyszerűen megérthetők: színre szín, számra szám. Az akció kártyák izgalmassá teszik a játékot: vegyél fel 2 kártyát vagy 4 kártyát, színkérő kártya, irányváltoztatás, kimaradsz egy körből.

A MONO kártyajáték segít a gyerekeknek felfedezni az azonosságokat. A számképek megismeréséhez jó segítséget nyújt már a 3-4 éves korosztálynak is. Én a kisebbeknek az akció kártyákat kicsit szelektáltam kezdetben. A használatuk megértése az 5-6 éveseknél sem volt egyszerű. Megállapításom szerint az akció kártyán lévő jelzések csak részben támogatják a megértést az óvodás korosztálynál.

Mivel ez egy verseny játék a kudarctűrés kialakításában is segít. A játék gyors (rövid idő alatt lejátszható) visszavágók hamar feledik a kudarcot. A játékhoz kell szerencse és logikus gondolkodás is. Ez utóbbi a nagycsoportosoknál sem minden esetben van még jelen készség szinten. Tanítani kell a kártyák adta lehetőségeket, viszont pont ezért jól használható, mert fejleszti az összefüggések felfedezésében is a gyerekeket.

Az oviban azért külön szerethető, hogy a szabályok elsajátítása után viszonylag rövid idő alatt lejátszható egy-egy parti.  Mivel szabály alapú játékról van szó, így viszonylag hosszabb idő kell, hogy felnőtt nélkül is megbízhatóan játszák a gyerekek, de a nagycsoportos korosztálynál sok gyakorlás után működik az önálló játék is.

A gyerekek kézméretéből adódóan kisebb nehézséget okoz a kártyák szemléletes tartása, ez időnként megnehezíti a helyes döntést, de a helyes kártyatartás is egy tanulási folyamat része.

A MONO kártyajáték családi programnak is nagyon jó és kis helyen elfér. Ahogy minden korosztály a maga szintjén tudja játszani a játékot.

Kakas Zsuzsanna óvodapedagógus tapasztalatai az ovisok körében:

Mivel többeknek volt otthon hasonló kártyája örömmel fogadták, hogy végre az oviban is van “uno-solo”. A Mono szó ezért kezdetben nem állt a szájukra. Aztán kitaláltuk, hogy lehet azt is mondani, hogy fityfiritty. Attól kezdve teljes volt a móka. Nagyon köszönjük, azóta is mindennapos játékeszköz. Jó közösség építő is lett, mert 4-6 fő is tud vele egyszerre játszani. Aki éppen kimarad az figyelő lesz és biztatja a játszókat pl.: “Nincs a kezedben zöld, vagy hatos? Nézd át még egyszer.”

Nagyon jó, hogy használhatjuk. Főleg délután szeretjük. A szülők is szeretik, mert tudják, vége a körnek és indul a gyermekük.

 

Ez is érdekelhet

Olvasd el a kártyajátékok fejlesztő hatásáról szóló cikkünket.

 

 

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

Ha a gyermekeddel való játék számodra nem jön magától, ne aggódj: nem vagy egyedül. Szakértői cikkünkből megtudhatod hogyan játssz gyerekeddel. Felgyorsult világunkban sok minden van a szülők aktuális teendőinek listáján, és a gyerekkel való játék nem mindig kerül a lista élére. Pedig a játék kiemelten fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, és ha a szülőnek akár […]

Hogyan tanítsd meg gyermekednek a cipőfűző kötést?

Biztosan te is bőszen kötögetted kisgyermeked cipőjét, míg egyszer csak, nagycsoportos gyermekedre felnézve eszedbe jutott, hogy talán eljött az ő ideje?! Bizony, meg kell tanítanod neki a cipőfűző kötését, hisz nem leszel mindig mellette. Amúgy is már elég nagy, mi lesz majd vele a suliban, ha nem megy neki a cipőkötés? Igen ám, de hogyan […]

Fajáték gyerekeknek | Miért érdemes fajátékokkal játszani?

Tudtad, hogy rengeteg előnnyel jár az, ha egyszerű fajátékot veszel gyermekednek a csillogó-villogó elektromos játék helyett? Csodásan fejlődik a kreativitása, hisz saját fantáziája segítségével játszhat. A minőségi fajátékok strapabíróak, tartósak, akár több generációnyi gyereknek is örömet okozhatnak. A fajáték környezeti terhelésük is jóval kisebb, mint műanyag társaiknak, nem tartalmaznak nehezen lebomló összetevőket, használatukhoz nincs szükség […]

Djeco memóriajáték | Állati memória hangokkal

Szerző: Bőti Anikó – gyógypedagógus – 2023.02.24 Néhány szó a Djeco-ról Ha a Djeco játékokra gondolok, akkor mindig festmények, kiállító termek, múzeumok jutnak eszembe… Nem is csoda, hiszen a játékgyártónál híres grafikusok és művészek dolgoznak azon, hogy ilyen különleges élményt nyújtsanak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Akinek felkeltette az érdeklődését azoknak megsúgom, hogy a […]

Mutat
Elrejt