8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Találd meg a legszebb magyar meséket a MESKETE-n

Királylányok és hős lovagok

Minden lány egy kicsikét királylány / Minden Fiú kicsit hős lovag. / A Lány trónol Álomország trónján, / a Fiú képzel kardot és lovat. (Fodor Ákos)

A mesék kulcsfontosságúak a gyermeki képzelet fejlődéséhez, egyszerű módon mutatják be az emberekkel és a körülöttük lévő világgal kapcsolatos igazságokat, erkölcsi alapvetéseket. A mesék segítik megérteni a létezés értelmét, megmutatják a gyermekeknek, hogy mik azok a célok, mi az a helyes viselkedés és melyek a legfőbb erkölcsi normák. A valós világ és a mesebeli jelenségek kombinált ábrázolása pedig fejleszti a gondolkodást és a képzeletet. A mese ihletésű fantáziálás képessé teszi a gyerekeket arra, hogy új történeteket találjon ki, vagy a már ismert meséket saját maga átalakítsa, újragondolja.

 

meskete_blog_fejlesztem.hu

 

A mese fejleszt

A mesék hallgatása során a gyermekekre mélyen hat a mese tartalma és a képzeletük is fejlődik, új formákat ölt. A mesék hatással vannak a gyerekek érzelmi, fizikai és szellemi fejlődésére. A mesehallgatás során a gyerekek a maguk módján értik meg a művet és eközben gyakorolják a különálló események összekapcsolásának képességét. Ezzel párhuzamosan pedig fejlődik a koncentrációs képességük és a figyelmük, ami különösen fontos a tanulás szempontjából.

A képzelet minden gyermek életének nélkülözhetetlen eleme, mivel lehetővé teszi, hogy átlépjen a valós világ határain, így egy képzeletbeli időben és helyen találja magát. A fikció megtanítja a gyerekeket a jó és a rossz, az igazság és hazugság közötti különbségre, ennek köszönhetően a gyerekek könnyebben megtanulják az erkölcsi alapértékeket. Azért is fontos a mese a gyerekek életében, mert ezeken az elbeszéléseken keresztül értik meg, hogy kik is ők valójában, segít az identitásuk kialakításában. A jó karakterek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy azonosuljanak a jóval és elutasítsák a rosszat. A gyerekek együttéreznek az arra érdemes szereplőkkel, „részt vesznek” harcaikban, megtanulják, hogy vannak nehézségek, de ezekkel meg lehet küzdeni. A mesék világa határtalan, sőt, sok gyermek maga is ír rövidebb-hosszabb meséket.

 

Lehetőség a meseíróknak

Az ő meséiket is van lehetőség publikálni a meskete.hu oldalon, ahol közel ezer mese várja a látogatókat. A hazai hobbi és profi meseírók számára kínál megjelenési lehetőséget a meskete.hu, aminek megálmodója maga is mesekönyv-író, akinek hobbiprojektje folyamatosan fejlődik és bővül. Olyannyira, hogy hamarosan már prémium funkciók és webáruház is elérhetők lesznek és már tervezés alatt áll a tabletes és mobilos applikáció is, a még jobb felhasználói élményért. Ha valaki mesét keres, itt jó helyen jár, sok magyar meseíró itt szerez olvasottságot, rajongókat, nagyszerű lehetőség tehát a mesék publikálására.

 

meskete_blog_fejlesztem.hu

 

Több mint kétezer regisztrált taggal büszkélkedhetnek, és 100.000 meseolvasással, valamint 15 ezer írói profilmegtekintéssel. Ráadásul a feltöltött, több mint 1300 mese közül, több mint 200 hangosmeseként is elérhető, a regisztrált felhasználók pedig akár pdf-formátumban is le tudják tölteni őket. A Facebook-regisztráció pár másodperc csupán, és így a meseíró pályázaton, a szakmai zsűri mellett, Nekik is lehetőség van a közönségszavazásra.

 

A meseírók február 28-ig jelentkezhetnek a pályázatra, a résztvevők között havonta 3.000, 5.000 és 10.000 forint értékű könyvvásárlási utalványokat sorsolnak ki, a közönség által legjobbnak ítélt mesék pedig nyomtatott formában is megjelennek majd. A mesék mellett a blog-szekcióban mesés érdekességekről is olvashatunk. A meskete.hu egy kiváló megjelenési lehetőség az íróknak, és egy nagyszerű program az olvasóknak is.

 

Szerző: Vendég 2023.02.01.

 

Ez is érdekelhet

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Térbeli mesekönyvek – csoda a gyermeki agynak

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe kerülnek. Azonban a hangos könyvek nem csak kiváló szórakozást nyújtanak, hanem rendkívül pozitív hatásokkal is járhatnak az egyéni fejlődésre és tanulásra nézve. Frumné Braxa Elizabeth górcső alá vette néhány hangmodulos könyvünket, melyeket nagy szeretettel ajánl […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már már rutinszerűen. Előző este kigondoltam mit vegyek fel. Jó és rosszidő esetére is készültem. Első jó tanácsom szülőknek: Válasszanak ki együtt este olyan ruhát  gyermekeikkel, amit az másnap örömmel, vitatkozás nélkül vesz fel. Kukkantsunk rá az […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is segíti őket abban, hogy nyitott szemmel és felfedező szellemmel járják végig az életüket. Természetes dolog a gyermeki kíváncsiság, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy gyerekeink mindenre kíváncsiak a körülöttük lévő világgal kapcsolatban. A gyermeki kíváncsiság fontos […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz és megtanulják, hogyan álljanak helyt az élet kihívásaival szemben. Hogyan fejleszthetjük ezt az értékes tulajdonságot gyermekeinkben, és miért olyan fontos a jövőjük szempontjából?   Mi is az a […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni.

Mutat
Elrejt