8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Készülj Velünk a Márton-napra!

A Márton-nap eredete

A legenda szerint Szent Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Ettől kezdve Márton nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta és megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, sőt püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ezt megtudta elbújt a küldöttek elől a ludak óljába, mivel alázatos ember volt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, amellyel elárulták Márton rejtekhelyét. Mártont így 371-ben püspökké szentelték.

Népszokások Márton-napon

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!”

November 11-én ünnepelték a paraszti év végét, befejeződött az éves gazdasági munka és megkezdődött a természet téli pihenésének ideje. A hagyomány szerint ezen a napon nem szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószágok pusztulását okozza.

Ezen a napon óriási dínom-dánomot rendeztek, hogy a következő év is bőséges legyen. Mivel novemberre vághatóvá nőtt a tömött liba, ezért a lakoma fő fogása libából készült: libaleves és libasült, párolt káposztával vagy zsemlegombóccal. A liba hátsó felét, a „püspökfalatját” szokás szerint elküldték a helyi papnak. A Márton-napi lúdvacsora után a novemberre éppen kiforrt újborral, Márton-poharával koccintottak. Úgy tartották, hogy minél többet esznek-isznak ezen a napon, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek a következő évben.

Márton-napi versek

Összegyűjtöttünk Neked néhány, ovisoknak ajánlott libás mondókát.

Réce, ruca, vadliba

Réce, ruca, vadliba,

jöjjenek a lagziba!

Kést, kanált hozzanak,

hogy éhen ne haljanak.

Ha jönnek, lesznek,

ha hoznak, esznek.

 

Száz liba egy sorba

Száz liba egy sorba
mennek a nagy tóra
elöl megy a gúnár
Jaj de peckesen jár
Száz liba egy sorba.

Megállnak, gágognak:
Gágágá, ma sem megyünk világgá!
Egyet lépnek előre – egy
Egyet lépnek hátra – egy
Megállnak, gágognak:
Gágágá, ma sem megyünk világgá!

Megindulnak előre, ki a nagy legelőre!

Márton-napi mese

Vlagyimir Szutyejev: Micsoda madár ez?

 

Élt egyszer egy liba. Szörnyen ostoba, irigy állat volt. Mindenkit irigyelt, mindenkivel összeveszett, mindenkire sziszegett… Az emberek fejüket csóválva mondogatták:

– Szörnyű ez a Liba!

 

Egy alkalommal Liba meglátogatott a tavon egy hattyút. Libának nagyon megtetszett a szép, hosszú hattyúnyak. “De jó lenne nekem is egy ilyen szép, hosszú nyak” – gondolta magában. Megkérte a Hattyút:

– Tudod mit? Cseréljünk! Neked adom az én nyakamat, s te add nekem a tiédet.

Hattyú egy kicsit gondolkodott, de aztán ráállt. Nyakat cseréltek. Sétálgat a Liba szép, hosszú hattyúnyakával, s nem tudja, hogy mit kezdjen vele. Hol elfordítja, hol kinyújtja, hol ívben meghajlítja – sehogy sem találja kényelmesnek.

 

Meglátja Libát a Pelikán, s csak úgy dülöngél a nevetéstől.

– Ó, hiszen te nem vagy se liba, se hattyú – mondja neki -, hahaha! Megsértődött a Liba, a már éppen rá akart sziszegni, amikor észrevette, hogy a Pelikánnak milyen szép, nagy, zacskós csőre van. “De jó lenne nekem is egy ilyen szép, nagy, zacskós csőr!” – gondolta magában. Meg is mondta a Pelikánnak:

– Tudod mit? Neked adom az én piros csőrömet, s te add nekem a te zacskós csőrödet! Pelikán nevetett, de aztán ráállt. Cseréltek. Megtetszett a Libának ez a cserebere.

 

A Gémmel lábat cserélt: vaskos úszólábáért szép, vékony, hosszú gémlábat kapott. A Varjúval elcserélte nagy, fehér szárnyát kicsi feketére. A Pávát sokáig kellett rábeszélnie a Libának arra, hogy cserélje el vele díszes, színes farktollait az ő kis ecset farkáért. De végül sikerült neki. A jóságos Kakas könnyen odaajándékozta taraját, szakállát s hozzá még szép, kukorékoló hangját is. Senkire és semmire nem hasonlított már a Liba.

 

Nagy peckesen sétálgatott gémlábán, varjúszárnyaival csapkodott, forgatta hattyúnyakát… Egyszer nagy csapat liba jött vele szemközt.

– Gá-gá-gá, micsoda madár ez? – ámuldoztak a libák.

– Liba vagyok! – kiáltotta Liba, és vadul csapkodott varjúszárnyával, kinyújtotta hattyúnyakát, és pelikáncsőrét eltátva harsogta:

– Kukurikuuuú! Mindenkinél szebb vagyok!

– Hát, ha te liba vagy, akkor gyere velünk! – mondták neki a libák.

Kimentek a libák egy kis rétre, és Liba velük tartott. A libák a füvet csipegetik, de Liba csak tátog, ide-oda dobálja zacskós csőrét, sehogy se tud füvet tépni vele. Lementek a libák a tóra fürödni, Liba is velük tartott. A libák mind úszkálnak a tóban, de Liba a parton futkos fel s alá, gémlábbal nem tud úszni. Nevetnek a libák:

– Hahahahaha!

Liba meg visszakiált nekik:

– Kukurikuuuú!

 

Kijöttek a partra a libák, s egyszerre csak honnan, honnan nem ott termett a Róka! Ijedten gágogtak a libák, és elrepültek. Csak Liba maradt ott, a varjúszárnyak nem tudták felemelni, futni kezdett hosszú gémlábán, de pávafarka belegabalyodott a nádasba. Itt aztán hosszú hattyúnyakát elkapta a Róka, és – uzsgyi! – szaladni kezdett vele. Meglátták ezt a libák, lecsaptak a Rókára, vadul csípték, ahol érték. Leejtette a Róka a Libát, és elfutott.

– Köszönöm, libák, hogy megmentettetek – mondta Liba -, most már tudom, hogy mit kell tennem!

Elment a Liba a Hattyúhoz, és visszaadta neki hosszú nyakát, Pelikánnak nagy, zacskós csőrét, Gémnek hosszú lábait, Varjúnak fekete szárnyát, Pávának díszes farktollait, a jóságos Kakasnak pedig a taraját, szakállát, szép kukorékoló hangját. És a Liba megint olyan lett, mint egy liba. Csak most okos és nem irigy liba lett belőle. Így szólt az én mesém a Libáról. Itt a vége, fuss el véle!

Ez is érdekelhet

Adventi kalendárium – milyet vegyünk, mi legyen benne?

Egy szuper társasjáték, amely elfér a táskádban | Pörgess és játssz! Kippkopp és Tipptopp

Clementoni Archeofun, avagy kipp-kopp dínó születik

 

Szerző: Andalik Patrícia, 2022.11.17.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Ünnepre hangolódás | Illatok, fények és emlékek

Egy mókuskerék az életünk. Egész évben rohanunk. A munkahelyre, az oviba, bevásárolni. Folytonosan hajszoljuk önmagunkat. Mindig új célokat kitűzve szeretnénk […]

Játékok gyerekeknek | Tippek nem csak a téli szünetre

Bőti Anikó gyógypedagógus pár izgalmas játékot mutat be, amivel nem csak a szórakozás, hanem a fejlődés is garantált. Játékok gyerekenek […]

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Mutat
Elrejt