8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Gyereknap 2023 | Gyermeknap története, gyereknapi ajándék ötletek, programajánló

Gyereknap eredete

Magyarországon a gyereknapot hivatalosan 1950 óta ünneplik. Az első három évben június első vasárnapján tartották, majd 1954-től kezdve május utolsó vasárnapján tartjuk ezt a kedves ünnepet. Miért is vasárnap? Mert a vasárnap munkaszüneti nap, amikor anya és apa is otthon lehet és gyermekükkel tölthetik ezt a napot.

Nemzetközi vizekre evezve, a Nemzetközi Gyermeknapot 1925-ben ünnepelték először Genfben, a Gyermekjóléti Konferencián. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira és jólétére.

A gyereknap Magyarországon is egy népszerű ünnep, amikor is országszerte számos programot és eseményt szerveznek a gyermekek és családjaik számára. Az ünneplés célja, hogy kiemelje a gyermekek életének, boldogságának fontosságát, a gyerekek jogait, emlékeztessen mindannyiunkat arra, hogy a gyermekkor boldogsággal és törődéssel teli időszak kell, hogy legyen.  Ez a nap lehetőséget ad a szülőknek, tanároknak és más felnőtteknek, hogy kifejezzék szeretetüket és megbecsülésüket a gyermekek felé.

A gyerekek számára ez egy igazi piros betűs ünnep, hisz kiemelt figyelmet kaphatnak! Az intézmények, kerületek, városok a számukra szervezett programokkal és eseményekkel tisztelgésüket fejezik ki irányukba. Hiszen, minden gyermeknek joga van a játékra, az oktatásra, a biztonságra és a szeretetre.

gyereknap

 

Hogyan ünnepelhetjük a gyereknapot?

Számos rendezvényt és programot szerveznek országszerte a gyermekek számára. Ilyenek például a sportversenyek, művészeti események, játékok, színdarabok és koncertek.

Gyereknapi programok 2023-ban

Több, mint 100 pünkösdi és gyereknapi program 2023-ban

Gyereknapi programok Budapesten

Gyereknapi programok országszerte

 

Ha nem vonz a tömeg, akkor családi körben is ünnepelhettek. Szervezhettek családi pikniket, kirándulást kevésbé látogatott helyekre, vagy akár otthoni játékokat és tevékenységeket is tervezhettek. A lényeg, hogy időt töltsünk a gyermekeinkkel, figyeljünk rájuk és részt vegyünk az ő örömeikben. Ez lehetőséget ad számukra, hogy kifejezzék az érzelmeiket, gondolataikat, és megerősíti a családi kötelékeket.

 

Gyereknapi ajándék ötletek

Gyereknap alkalmával meglepetésekkel is kedveskedhetünk gyermekünknek. Az ajándékválasztás során érdemes figyelembe venni a gyermek életkorát, érdeklődési körét és egyéni preferenciáit. Az alábbiakban néhány ötletet találsz, amelyek segíthetnek az ajándék kiválasztásában:

 

Játék

A játék mindig jó választás gyereknapra, igazi Jolly Joker, hisz nincs olyan gyerkőc, aki ne örülne egy új szerzeménynek. Legyen szó építőjátékról, kirakóról, logikai játékokról vagy társasjátékokról, az ilyen típusú ajándékok segítik a kreativitást, a problémamegoldást és az együttműködést.

Segítünk választani! TOP 50 játék

 

Könyvek

Ha a gyermek szeret olvasni vagy mesét hallgatni, akkor egy könyv kiváló ajándék lehet. Válassz olyan könyvet, amely megfelel az életkorának és érdeklődési körének, legyen az lapozó, böngésző mesekönyv, ismeretterjesztő könyv vagy éppen regény.

Móra könyvek 30% kedvezménnyel 2023.06.12-ig!

 

Kreatív játékok

Ha gyermeked szeret rajzolni, festeni vagy más kreatív tevékenységekkel foglalkozni, akkor a kreatív készletek, vasalható gyöngyök, ékszerkészítők, gyöngyfűző készletek, gyurmakészletek csodás meglepetés lehet számára.

Sycomore és Make it Real kreatív készletek 10% kedvezménnyel májusban

 

Kerti játékok

A gyermeknap remek lehetőség arra, hogy kerti játszóterünket bővítsük! Minden gyermek imád a szabadban játszani, a jó idő közeledtével pedig egyre több lehetőségük is lesz rá. A kerti játszóterek, libikóka, kerti asztalok, homokozó készletek, kint járművek, rollerek mosolyt csalhatnak az arcukra.

Szabadtéri játékkínálat

 

Minden gyerek más és más, ezért az ajándékot gyermeked egyéni jellemzőihez és érdeklődéséhez igazítva válaszd ki. Figyeld meg, mi mozgatja meg a fantáziáját, és próbálj olyan ajándékot találni, amely örömet szerez és fejleszti a képességeit.

 

 

Adjon a gyereknap lehetőséget számunkra, hogy kifejezzük szeretetünket és törődésünket a gyermekek felé, elevenítsük fel gyermekkorunk emlékeit. Töltsétek Ti is együtt, programokkal, ajándékkal és szeretettel telve a gyereknapot 05.28-án.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is a cikk alatt található gombra kattintva! 🙂

 

Ez is érdekelhet

Mit játssz a gyermekeddel? Leghasznosabb játékok gyerekek számára

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is segíti őket abban, hogy nyitott szemmel és felfedező szellemmel járják végig az életüket. Természetes dolog a gyermeki kíváncsiság, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy gyerekeink mindenre kíváncsiak a körülöttük lévő világgal kapcsolatban. A gyermeki kíváncsiság fontos […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz és megtanulják, hogyan álljanak helyt az élet kihívásaival szemben. Hogyan fejleszthetjük ezt az értékes tulajdonságot gyermekeinkben, és miért olyan fontos a jövőjük szempontjából?   Mi is az a […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni.

Hogyan foglald le gyermeked a nyári szünetben?

Nyári szünet? Irány a szabad!   Ahogy beköszönt a nyári szünet, a gyermekek izgatottan várják a lehetőséget, hogy végre kiszabaduljanak az iskolai kötelezettségek alól, és felfedezzék a világot. A szabadban töltött idő azonban nem csak a gyerekeknek, hanem az egész családnak is számtalan élményt nyújthat. Szerezzünk értékes és felejthetetlen emlékeket, miközben élvezzük a természet adta […]

Ifjúsági könyvakció

Ízelítő az ifjúsági könyvakció kínálatából   Szerezz be új könyveket gyermekednek a nyári szünetre, 25% kedvezménnyel!   Legyél a tesóm! Már tudok olvasni sorozat 2. szint Alexandra minden áron szeretne egy kistestvért, ám szülei csak azt hajtogatják, hogy a testvér érkezése még „nem aktuális”. Sziszi úgy dönt: a kezébe veszi az ügyet, és próbál szerezni […]

Mutat
Elrejt