8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Fejlesztő kártyajátékok gyerekeknek

Kisgyermekeket fejleszteni sokféleképpen lehet és kell is. A kártyajátékok erre kimondottan alkalmasak. No persze itt nem arra gondolunk, hogy mindenki üljön le a gyerkőccel egy gyors bridzs-re vagy már pár évesen tanítsuk meg a póker játszmák titkos fortélyaira. Amennyiben a megfelelő kártyajátékkal játszatjuk a gyermeket könnyen tudjuk ezáltal fejleszteni az emlékezetet, a szem-kéz koordinációt, analízis-szintézis képességét, valamit a számolási készségeit.

 

De vajon honnan ered a kártyajáték?

A valós és pontos eredete nem ismert. Leginkább csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni. A legvalószínűbb, hogy Kínából, Perzsiából, vagy Indiából eredhet, de Európába az 1300-as évek honosodott meg.

 

A kártyajáték fajtái

Nagyon sok fajta kártyajátékkal találkozhatunk, ha végig nézünk a világpiacon. De hogyan is lehet osztályozni őket? Öt különböző kártyajáték típust különböztetünk meg.

  1. Ütéses: Legismertebb játékok ebben a kategóriában, a Zsírozás, Bridge, Ulti, Snapszer, Rikiki.
  2. Kombinációgyűjtő: A legismertebbek ezek közül, a Csapd le, a Kanaszta és a Römi
  3. Elfogyasztó: Ezekből Magyarországon már jóval kevesebbet ismerünk. A legnépszerűbb a Fekete Péter és talán a Snip-snap.
  4. Összehasonlító: Itt már előkerülnek a jól ismert játékok úgy, mint a Black Jack, a Makaó vagy a Póker.
  5. Sanszjáték: Magyarországon kevésbé ismert játékfajták. A világon a legismertebbek a Kopka, a Basette, a Fáraó, a Nasi vasi, vagy a Blüchern.

gyerekek fejlesztő kártyajáték

Hogyan segíthetik a kártyajátékok a kisgyermekek fejlődését?

Mivel a kártyázás társasjáték (a pasziánszt kivéve), így a gyermekek könnyen és gyorsan meg tudnak tanulni olyan alapvető normákat, mint a viselkedési szabályok, udvariasság valamint a kommunikációs szabályok.

Mivel a kártyalapokat kézben kell tartani, ezért kell hozzá kézügyesség is, így fejleszti a finommotorikát is. Emellett fejleszti a logikát, a memóriát valamint a kudarctűrést is, amit már kisgyermekkorban el kell kezdeni, hiszen később, ahogy egyre idősödnek elkerülhetetlenek lesznek a kudarcok, legyen bármilyen ügyes is a csemete.

 

Ahogy fentebb is írtuk, már kisgyermekkorban, akár óvodától kezdve hasznos lehet kártyajátékokat játszani a gyermekkel. A kisebbeknek az egyszerűbb játékokat tanácsoljuk úgy, mint a memóriakártyák vagy a párosító kártyajátékok. Az idősebbek (6-10 éves kor), az iskolások már szívesebben játszanak komolyabb készségeket igénybe vevő játékokkal, mint a MONO, Csapd le csacsi vagy a pirosozás.

család fejlesztő kártyajáték

Egy korábbi cikkünkben Némethné Krizsán Szilvia, az Anyának / tanárnak lenni JÓ Facebook oldal tulajdonosa már bemutatott egy készségfejlesztő kártyajátékot, a Tökmag Betűzőt, amit nagyon hasznosnak talált a kisgyermekek körében.

 

Weboldalunkon többfajta kártyajátékkal is találkozhatsz. Biztosak vagyunk benne, hogy a kicsik és nagyok is megtalálják számukra a legjobbakat közöttük. Legyen szó akár az ABC betű memória kártyáról, vagy a MINI Fekete péter és memória kártyáról VERDÁK dizájban.

 

Érdekesnek találtad cikkünket? Mond el róla a véleményed! Ne maradj le legújabb cikkeinkről, híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess akcióinkról, újdonságainkról.

 

Szerző: Andalik Patrícia 2022.11.25.

Alkosd meg Te is a saját láva lámpádat – Játék teszt

Régóta vártuk, hogy végre megalkothassuk a saját láva lámpánkat. Pillanatok alatt sikerült összerakni és eljött bekapcsoltuk! A sok-sok gyöngy azonnal mozgásba lendült és elkápráztatott minket a színek kavalkádja, a díszek ritmusos tánca.

Így bátoríthatod gyermeked az olvasásra

Egy kutatás szerint a mai gyerekek ritkábban olvasnak, mint bármely korábbi generáció, és kevésbé élvezik az olvasást, mint a múltban a fiatalok. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy bátorítsd gyermeked az olvasásra – és remélhetőleg meg is szerettesd vele azt!

Térbeli mesekönyvek – csoda a gyermeki agynak

A mesehallgatás a kisgyermekek életének fontos része. A térbeli mesekönyvekkel a szülő-gyermek a kapcsolat még erősebbé válhat.

Mesekönyvektől az interaktív robotokig - Sárkányok minden mennyiségben

A Te gyermeked is sárkánymániás? Akkor ezek a sárkányos könyvek és játékok tökéletes képzeletindítók lehetnek számára.

A legjobb bűvész készletek gyerekeknek

Kisgyermeked ismerkedik a bűvészet világával és szeret új trükköket tanulni? Íme a legjobb bűvész készletek.

Adventi várakozás

A karácsonyt megelőző várakozási időszak az advent, amely a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és Szenteste ér véget. Minden vasárnap egy újabb gyertyát gyújtunk meg, egészen a december 24-e előtti utolsó vasárnapig. Az adventi időszak kezdetén mindenki lázas készülődésbe kezd, feldíszítik a lakást, otthonunk minden pontját beborítja a karácsonyi dekoráció. Az utcán járva arra lehetünk […]

Harry Potter - Tudtad-e?

A Harry Potter láz továbbra is megállíthatatlanul dübörög. Ha te is rajongsz Rowling varázsvilágáért és az árva varázslóért, akkor mindenképpen olvasd el az öt érdekességet amit neked gyűjtöttünk össze.

Fejlesztő kártyajátékok gyerekeknek

A kártyajáték fejleszti gyermekünk emlékezetét, a szem-kéz koordinációt, analízis-szintézis képességét és a számolási készségeit. Tudj meg minél többet róla.