8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Fejlesztő kártyajátékok gyerekeknek

Kisgyermekeket fejleszteni sokféleképpen lehet és kell is. A kártyajátékok erre kimondottan alkalmasak. No persze itt nem arra gondolunk, hogy mindenki üljön le a gyerkőccel egy gyors bridzs-re vagy már pár évesen tanítsuk meg a póker játszmák titkos fortélyaira. Amennyiben a megfelelő kártyajátékkal játszatjuk a gyermeket könnyen tudjuk ezáltal fejleszteni az emlékezetet, a szem-kéz koordinációt, analízis-szintézis képességét, valamit a számolási készségeit.

 

De vajon honnan ered a kártyajáték?

A valós és pontos eredete nem ismert. Leginkább csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni. A legvalószínűbb, hogy Kínából, Perzsiából, vagy Indiából eredhet, de Európába az 1300-as évek honosodott meg.

 

A kártyajáték fajtái

Nagyon sok fajta kártyajátékkal találkozhatunk, ha végig nézünk a világpiacon. De hogyan is lehet osztályozni őket? Öt különböző kártyajáték típust különböztetünk meg.

  1. Ütéses: Legismertebb játékok ebben a kategóriában, a Zsírozás, Bridge, Ulti, Snapszer, Rikiki.
  2. Kombinációgyűjtő: A legismertebbek ezek közül, a Csapd le, a Kanaszta és a Römi
  3. Elfogyasztó: Ezekből Magyarországon már jóval kevesebbet ismerünk. A legnépszerűbb a Fekete Péter és talán a Snip-snap.
  4. Összehasonlító: Itt már előkerülnek a jól ismert játékok úgy, mint a Black Jack, a Makaó vagy a Póker.
  5. Sanszjáték: Magyarországon kevésbé ismert játékfajták. A világon a legismertebbek a Kopka, a Basette, a Fáraó, a Nasi vasi, vagy a Blüchern.

gyerekek fejlesztő kártyajáték

Hogyan segíthetik a kártyajátékok a kisgyermekek fejlődését?

Mivel a kártyázás társasjáték (a pasziánszt kivéve), így a gyermekek könnyen és gyorsan meg tudnak tanulni olyan alapvető normákat, mint a viselkedési szabályok, udvariasság valamint a kommunikációs szabályok.

Mivel a kártyalapokat kézben kell tartani, ezért kell hozzá kézügyesség is, így fejleszti a finommotorikát is. Emellett fejleszti a logikát, a memóriát valamint a kudarctűrést is, amit már kisgyermekkorban el kell kezdeni, hiszen később, ahogy egyre idősödnek elkerülhetetlenek lesznek a kudarcok, legyen bármilyen ügyes is a csemete.

 

Ahogy fentebb is írtuk, már kisgyermekkorban, akár óvodától kezdve hasznos lehet kártyajátékokat játszani a gyermekkel. A kisebbeknek az egyszerűbb játékokat tanácsoljuk úgy, mint a memóriakártyák vagy a párosító kártyajátékok. Az idősebbek (6-10 éves kor), az iskolások már szívesebben játszanak komolyabb készségeket igénybe vevő játékokkal, mint a MONO, Csapd le csacsi vagy a pirosozás.

család fejlesztő kártyajáték

Egy korábbi cikkünkben Némethné Krizsán Szilvia, az Anyának / tanárnak lenni JÓ Facebook oldal tulajdonosa már bemutatott egy készségfejlesztő kártyajátékot, a Tökmag Betűzőt, amit nagyon hasznosnak talált a kisgyermekek körében.

 

Weboldalunkon többfajta kártyajátékkal is találkozhatsz. Biztosak vagyunk benne, hogy a kicsik és nagyok is megtalálják számukra a legjobbakat közöttük. Legyen szó akár az ABC betű memória kártyáról, vagy a MINI Fekete péter és memória kártyáról VERDÁK dizájban.

 

Érdekesnek találtad cikkünket? Mond el róla a véleményed! Ne maradj le legújabb cikkeinkről, híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess akcióinkról, újdonságainkról.

 

Ez is érdekelhet

A bábozás pozitív hatásai a kisgyermekek fejlődésére

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Hangos könyvek | A gyermekfejlődés varázslatos eszközei

A modern technológia által kínált újabb és hatékonyabb módokon felfedezzük a tudást és szórakozást, a hangmodulos könyvek egyre inkább előtérbe kerülnek. Azonban a hangos könyvek nem csak kiváló szórakozást nyújtanak, hanem rendkívül pozitív hatásokkal is járhatnak az egyéni fejlődésre és tanulásra nézve. Frumné Braxa Elizabeth górcső alá vette néhány hangmodulos könyvünket, melyeket nagy szeretettel ajánl […]

Mesevilág | Egy ovis mesés napirendje

Korán reggel ébredtem, nyitós vagyok, a héten Én fogadom a korán érkező gyerekeket. Egy átlagos nap ez is. Gyorsan összekészülődöm. Már már rutinszerűen. Előző este kigondoltam mit vegyek fel. Jó és rosszidő esetére is készültem. Első jó tanácsom szülőknek: Válasszanak ki együtt este olyan ruhát  gyermekeikkel, amit az másnap örömmel, vitatkozás nélkül vesz fel. Kukkantsunk rá az […]

A gyermeki kíváncsiság | 5 tipp, hogy tartsd fent az érdeklődést

A kíváncsiság és az életen át tartó tanulás fejlesztése gyermekeinkben nem csak az iskolai teljesítményüket javítja, hanem hosszú távon is segíti őket abban, hogy nyitott szemmel és felfedező szellemmel járják végig az életüket. Természetes dolog a gyermeki kíváncsiság, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy gyerekeink mindenre kíváncsiak a körülöttük lévő világgal kapcsolatban. A gyermeki kíváncsiság fontos […]

Rugalmasság fejlesztése gyermekünknél

A modern világ gyors változásokkal és kihívásokkal teli, így elengedhetetlen, hogy gyermekeink rugalmasak legyenek az élet minden területén. A rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz és megtanulják, hogyan álljanak helyt az élet kihívásaival szemben. Hogyan fejleszthetjük ezt az értékes tulajdonságot gyermekeinkben, és miért olyan fontos a jövőjük szempontjából?   Mi is az a […]

Iskolakezdés | Mire van szüksége az első osztályba induló gyereknek?

Az iskolakezdés izgalmas időszak mind a gyermek, mind a szülők számára. Az első osztály megkezdése igazi mérföldkő, amely új lehetőségekkel és kihívásokkal jár. Gyermekednek szüksége van a megfelelő felkészültségre és eszközökre ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el az iskolába vezető úton. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire van szüksége az első osztályba, iskolába készülő gyereknek. Nem csak a megfelelő környezet kialakítása meghatározó, hanem az érzelmi támogatás is meghatározó szerepet játszik ebben az időszakban.

Kreatív benti játékok gyerekeknek az esős napokra

Abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy az esős nyári napok kihívást jelentenek a kisgyerekes szülők számára. Hiszen szeretnénk, hogy az állandóan pörgő gyermekeket számukra megfelelő módon, aktívan kössük le a négy fal között is. És persze… az se hátrány, ha a TV és a váza is egyben megéli a nap végét. Szerencsére a számos olyan tevékenység van, amelyekkel szórakoztató és fejlesztő módon tölthetitek el ezeket az esős órákat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív és játékos beltéri elfoglaltságot, amelyek garantáltan lekötik és örömteli pillanatokat szereznek a kisgyerekeknek és az anyukáknak egyaránt.

Az érzékenyítés fontossága | Hogyan támogathatjuk gyermekünket az érzelmek kezelésében?

Az otthoni, biztonságos környezet az a hely, ahol a gyermekek az első és legfontosabb érzelmi tapasztalataikat szerzik. Az érzékenyítésnek kiemelt szerepe van abban, hogy segítsük a gyermekeket az érzelmek megértésében és kezelésében. Lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megismerjék és megértsék egymás érzéseit a nehéz élethelyzetekben. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan kezelhetjük otthoni és intézményi keretek között a csúfolódást, az örökbefogadást, a szülők válását, a testvér születését és a félelmet. A bejegyzésben számos könyvajánlót is találsz, amely segíthet a téma otthoni feldolgozásában.

Gyurmázás: Egy fejlesztő tevékenység, melyet a gyerekek és édesanyák is imádnak

A gyurmázás egy igazi időtlen játék, melyet réges-régóta gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Ez a kreatív tevékenység nem csak szórakoztató, de számos fejlesztő hatással is rendelkezik a gyermekek számára. Ebben a cikkben megismerheted a gyurmázás fejlesztő hatásait, felfedezzük, hogy milyen életkorban érdemes megismertetni a gyerkőcöt ezzel a tevékenységgel, miért szeretnek a gyerekek gyurmázni.

Mutat
Elrejt