8mb5ou78lx1tlvrfygmnzdmmoo49lt

Fejlesztő kártyajátékok gyerekeknek

Kisgyermekeket fejleszteni sokféleképpen lehet és kell is. A kártyajátékok erre kimondottan alkalmasak. No persze itt nem arra gondolunk, hogy mindenki üljön le a gyerkőccel egy gyors bridzs-re vagy már pár évesen tanítsuk meg a póker játszmák titkos fortélyaira. Amennyiben a megfelelő kártyajátékkal játszatjuk a gyermeket könnyen tudjuk ezáltal fejleszteni az emlékezetet, a szem-kéz koordinációt, analízis-szintézis képességét, valamit a számolási készségeit.

 

De vajon honnan ered a kártyajáték?

A valós és pontos eredete nem ismert. Leginkább csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni. A legvalószínűbb, hogy Kínából, Perzsiából, vagy Indiából eredhet, de Európába az 1300-as évek honosodott meg.

 

A kártyajáték fajtái

Nagyon sok fajta kártyajátékkal találkozhatunk, ha végig nézünk a világpiacon. De hogyan is lehet osztályozni őket? Öt különböző kártyajáték típust különböztetünk meg.

  1. Ütéses: Legismertebb játékok ebben a kategóriában, a Zsírozás, Bridge, Ulti, Snapszer, Rikiki.
  2. Kombinációgyűjtő: A legismertebbek ezek közül, a Csapd le, a Kanaszta és a Römi
  3. Elfogyasztó: Ezekből Magyarországon már jóval kevesebbet ismerünk. A legnépszerűbb a Fekete Péter és talán a Snip-snap.
  4. Összehasonlító: Itt már előkerülnek a jól ismert játékok úgy, mint a Black Jack, a Makaó vagy a Póker.
  5. Sanszjáték: Magyarországon kevésbé ismert játékfajták. A világon a legismertebbek a Kopka, a Basette, a Fáraó, a Nasi vasi, vagy a Blüchern.

gyerekek fejlesztő kártyajáték

Hogyan segíthetik a kártyajátékok a kisgyermekek fejlődését?

Mivel a kártyázás társasjáték (a pasziánszt kivéve), így a gyermekek könnyen és gyorsan meg tudnak tanulni olyan alapvető normákat, mint a viselkedési szabályok, udvariasság valamint a kommunikációs szabályok.

Mivel a kártyalapokat kézben kell tartani, ezért kell hozzá kézügyesség is, így fejleszti a finommotorikát is. Emellett fejleszti a logikát, a memóriát valamint a kudarctűrést is, amit már kisgyermekkorban el kell kezdeni, hiszen később, ahogy egyre idősödnek elkerülhetetlenek lesznek a kudarcok, legyen bármilyen ügyes is a csemete.

 

Ahogy fentebb is írtuk, már kisgyermekkorban, akár óvodától kezdve hasznos lehet kártyajátékokat játszani a gyermekkel. A kisebbeknek az egyszerűbb játékokat tanácsoljuk úgy, mint a memóriakártyák vagy a párosító kártyajátékok. Az idősebbek (6-10 éves kor), az iskolások már szívesebben játszanak komolyabb készségeket igénybe vevő játékokkal, mint a MONO, Csapd le csacsi vagy a pirosozás.

család fejlesztő kártyajáték

Egy korábbi cikkünkben Némethné Krizsán Szilvia, az Anyának / tanárnak lenni JÓ Facebook oldal tulajdonosa már bemutatott egy készségfejlesztő kártyajátékot, a Tökmag Betűzőt, amit nagyon hasznosnak talált a kisgyermekek körében.

 

Weboldalunkon többfajta kártyajátékkal is találkozhatsz. Biztosak vagyunk benne, hogy a kicsik és nagyok is megtalálják számukra a legjobbakat közöttük. Legyen szó akár az ABC betű memória kártyáról, vagy a MINI Fekete péter és memória kártyáról VERDÁK dizájban.

 

Érdekesnek találtad cikkünket? Mond el róla a véleményed! Ne maradj le legújabb cikkeinkről, híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhess akcióinkról, újdonságainkról.

 

Ez is érdekelhet

A bábozás pozitív hatásai a kisgyermekek fejlődésére

 

Vízzel festhető színezőkönyv - Ismerd meg!

A vízzel festhető színezőkönyv maszatmentes szórakozásra ad lehetőséget, ez végtelen öröm a gyereknek és nyugalom az anyának. Ismerd meg a használatának előnyeit és vásárlóink kedvenc termékeit.

Hogyan segíthetsz gyermekednek a tanulásban?

A tanulás fontos része a gyermek fejlődésének, hiszen nemcsak tudást, hanem készségeket és képességeket is fejleszt. A tanulás azonban nem mindig megy könnyen, és sok gyermek küzd motivációs vagy koncentrációs problémákkal. Tudd meg, hogyan segíthetsz neki, hogy könnyebben vegye az akadályokat! Milyen tényezők nehezíthetik a tanulást?

Gyereknap 2023 | Gyermeknap története, gyereknapi ajándék ötletek, programajánló

A gyereknap lehetőséget ad számunkra, hogy kifejezzük szeretetünket és törődésünket a gyermekek felé és feleleveníthetjük gyermekkorunk emlékeit. Töltsétek Ti is együtt, programokkal, ajándékkal és szeretettel telve a gyereknapot 05.28-án. A bejegyzésben megismerheted a gyereknap történetét, programajánlót és ajándékötleteket gyűjtöttünk össze számodra.

Mi az a vasalható gyöngy? | A vasalható gyöngy fejlesztő hatásai

Tudtad, hogy a vasalható gyöngyökkel való játék nem csak nagyon mutatós eredménnyel jár, hanem csodás módon fejlesztheti gyermekedet? Hama vasalható gyöngyök a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek és felnőttek körében is. Ez az egyszerű kreatív játék segít a finommotoros képességek fejlesztésében, miközben lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kifejezzék kreativitásukat és fantáziájukat.

Ismerd meg a Brainbox társasjátékot

A Brainbox egy szórakoztató memóriajáték, amelynek célja, hogy a kártyán látható információk közül minél többet megjegyezzünk 10 másodperc alatt. A játék remekül fejleszti a memóriát, hiszen a gyerkőcöknek és persze nekünk is a játékszabályok mellett a kártyákon lévő képek összes részletére is emlékezniük kell.

Kensho társasjáték ajánló

A Kensho magas minőségű társasjátékai kitűnő választás lehet azoknak a szülőknek, akik szeretnének minőségi időt tölteni gyerekeikkel. A társasjátékozás ösztönzi a kreativitást és a problémamegoldó képességet, miközben szórakoztató és érdekes kihívások elé állítja a játékosokat.

Találd meg a legszebb magyar meséket a MESKETE-n

A MESKETE.HU az első magyar, online közösségi gyerekmese portál, ahol profi meseszerzők és amatőr, hobbi írók osztják meg saját meséiket.

Alkosd meg Te is a saját láva lámpádat – Játék teszt

Régóta vártuk, hogy végre megalkothassuk a saját láva lámpánkat. Pillanatok alatt sikerült összerakni és eljött bekapcsoltuk! A sok-sok gyöngy azonnal mozgásba lendült és elkápráztatott minket a színek kavalkádja, a díszek ritmusos tánca.

Mutat
Elrejt